A második kormányablakot is megnyitották Miskolcon

2015.11.11 18:44

A földhivatal Vologda utcai épületében szerdán hivatalosan is átadott, második generációs kormányablak akár már ezer ügykör intézésére is alkalmas lesz. Kovács Zoltán államtitkár az avató ünnepségen kiemelte: a kormány célja egyszerűsíteni a különböző eljárásokat és közelebb hozni az államot az emberekhez.

Az új, mintegy 500 négyzetméteres intézményegység nagy „felfordulást” nem okoz a Miskolci Járási Hivatal életében, hiszen 2013-tól van már gyakorlatuk a működtetésben – mondta el köszöntőjében Panyik József. A hivatal vezetője kiemelte, tágasabb és szebb körülmények között és új számítógépekkel várják az ügyfeleket a Vologda utcai épületben. Mostantól itt is intézhetik közigazgatási ügyeiket a miskolci járásban élők.

Az első miskolci kormányablak megalakulásakor több mint 30 ügykör intézésére volt alkalmas és képes – a most átadott, második generációs kormányablak pedig már több mint 430 ügykörére – ismertette a megyei kormánymegbízott. Demeter Ervin hozzátette, azt szeretnék, ha jövő év végére ez a szám 1000 fölé emelkedne.

– A Miskolci Járási Hivatal évente mintegy 700 ezer ügyet intéz. Ezért is fontos, hogy mindez gyorsan és kulturált körülmények között történjen – hangsúlyozta.

Megtudtuk, a második után hamarosan nyílik a harmadik miskolci kormányablak is: tavaszra a Kis-Hunyad utcában lévő okmányiroda is átalakul kormányablakká. A megyében pedig 16 ilyen intézmény van, hamarosan nyílik még Putnokon és Encsen is egy-egy kormányablak.

Az állam, az ügyintézés és a hatóságok iránti bizalom visszaszerzése volt a cél 2010-től a kormányablakok kialakításával – erre már a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára emlékeztetett mindenkit. Kovács Zoltán hozzátette, cél volt az is, hogy az embereknek ne kelljen hivatalról hivatalra járniuk ügyeik intézése érdekében, hanem lehetőleg egy helyen tudják ezt megtenni. Ezzel időt spórolhatnak meg, ami – a gazdaság szempontjából – a vállalkozásoknál kiemelt jelentőséggel bír.

kormanyablak_151111_fkcs_15.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

Az államtitkár ismertette, csökkentik bizonyos igazgatási szolgáltatási díjakat, illetékeket, így az állampolgárok zsebében mintegy 10 milliárd forint marad. Több mint száz törvénymódosítást nyújtottak be a parlament elé, amik a bürokratikus szabályok és határidők csökkentését eredményezhetik. Mindezekkel szeretnék elérni, hogy hazánk versenyelőnyre tegyen szert a környező országokkal szemben az államigazgatásban.

A most átadott, második miskolci kormányablak egyébként a 192. az országban. Még idén tovább 40-50 kormányablakot adnak át, tavaszra pedig teljes lesz a rendszer. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ügyfelek is elégedettek a gyors és pontos ügyintézéssel, a kulturált ügyfélterekkel.

minap.hu