A megengedett kétszeresét mérték arzénból a Sajó magyarországi szakaszán

2022.08.30 18:05

Egy friss laboratóriumi vizsgálat szerint már a Sajó magyarországi részén is feldúsult az arzén az üledékben. A folyóba február közepén kezdett ömleni a vas-oxiddal és más nehézfémekkel szennyezett bányavíz a folyó szlovákiai szakaszán.

Még tavasszal, a szennyezés forrássánál
 
 
A folyó megmentéséért a szennyezés megjelenése óta küzdő civil, a rozsnyói Varga Tibor néhány nappal ezelőtt a magyar oldalon található Sajópüskpökinél vett mintát a folyó iszapjából, amelyet aztán elvitt egy röntgenfluoreszcens spektometriai vizsgálatra, hogy megállapítsák, milyen anyagok vannak az üledékben 
 
– írja a Telex.
 
 
A vizsgálat mangánt, nikkelt és vasat is kimutatott és a rákkeltő hatású arzén is jelen volt az üledékben. Vargáék 31 milligramm per kilogramm mennyiséget mértek ki, ami kétszerese a magyar határtértéknek (15 mg/kg). Május végén a magyarországi Greenpeace is végzett analitikai vizsgálatokat a területen, de a környezetvédő szervezet akkor még csak 19-20 mg/kg-os értékeket mért.
 
Varga szerint nemcsak a bányavíz befolyását kellene megakadályozni – ez sem sikerült egyébként teljesen fél év alatt a hatóságoknak –, hanem a szennyezett üledéket is el kellene távolítani a folyóból, mert csak így lehet elejét venni a további arzénfelhalmozódásnak az alsóbb szakaszokon.
 
 
 
A lapnak május végén nyilatkozott Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője, aki már akkor borítékolta, hogy Magyarországon is meg fog jelenni a szennyezett üledék.
 
Az alsósajói bányából ömlő szennyvízzel a szlovák hatóságok nagyon sokáig nem tettek semmit, és ugyan történtek lépések, hogy megszüntessék a beömlést, de ez nem sikerült maradéktalanul. A helyi civilek korábbi felmérései szerint több mint tíz kilométeren kipusztult az állatvilág a folyóban, eltűntek a halak és a gerinctelen fajok is.
 
forrás: telex.hu