A Miskolc Város Napon kaptak kitüntetést (+fotók)

2019.05.12 09:36

Hagyomány, hogy Miskolc Város Napján osztják ki a Miskolci Nemzeti Színházban rendezett díszközgyűlésen a Miskolc Város díszpolgára címet, a Pro Urbe a városért kitüntető címeket és további elismeréseket. Két újabb díszpolgár neve gazdagítja idén Miskolc Aranykönyvét. Idén harminchét díjat adtak át Miskolc város ünnepén.

 
Részletes tudósításunk az ünnepi közgyűlésről ITT, illetve a képre kattintva érhető el
 
 
Miskolc város kitüntetettjei 2019-ben
 
 
 
MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA: Dr. Károlyi Zsuzsánna
 
Dr. Károlyi Zsuzsánna több eljárást is meghonosított Miskolcon, országosan az elsők között. A bőrgyógyászat terén elért kiemelkedő eredményei, valamint a városért végzett áldozatos és kiváló munkája alapján Miskolc díszpolgárává választották. 1975 októberében a Semmelweis Kórház Bőrgyógyászati Osztályán helyezkedett el, ahol negyven éven át dolgozott. 1996-ban nevezték ki osztályvezető főorvosi posztra. Vezetése alatt épült fel egy új, korszerű, bőrsebészeti műtővel felszerelt bőrgyógyászati osztály, amely az ország egyik vezető bőrgyógyászati intézményévé vált. Megvalósította Borsod-Abaúj-Zemplénben a bőrdaganatos betegek komplex ellátását, számos új terápiás eljárást vezetett be. Több cikluson át a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségének és a Bőrgyógyász Szakmai Kollégiumnak tagja, négy évig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Orvosi Kamara Szakmai Bizottságának elnöke volt.
 
 
MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA: Máger Ágnes
 
Kiemelkedő alkotói tevékenysége és a város képzőművészetében betöltött szerepe miatt Máger Ágnes festőművészt Miskolc díszpolgárai közé választották. Szombathelyen született, 1971-ben került Miskolcra, azóta is itt él és rendszeresen kiállít. Munkái megtalálhatók a londoni Aquarell Múzeumban éppúgy, mint Münchenben, Svájcban, a Magyar Nemzeti Galériában és a miskolci Herman Ottó Múzeumban. A teljesség igénye nélkül, Máger Ágnes fontosabb munkái: a Miskolc Avas-déli Isteni Ige templom kápolnaoltára, a szendrői római katolikus templom secco képei és a Szent László oltár, az ináncsi római katolikus templom secco képei mellett a svájci Eglisau római katolikus templomnak a Szent Taddeus szárnyas oltára.
 
Néhai férje, prof. Dr. Végvári Lajos művészettörténész. Szép párhuzam, hogy Végvári Lajos is Miskolc város díszpolgára. A kitüntető címet 2001-ben, 18 évvel ezelőtt adományozta neki a város
 
 
PRO URBE: Bartók Plusz Operafesztivál csapata
 
A Bartók Plusz Operafesztivál 2001-től jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Miskolc iparvárosi imázsa megváltozzon. Beválasztották az Európai Fesztiválok Szövetségébe, 2018-ban kiváló minősítésű művészeti fesztivál címet nyert. Szakmai és a városért végzett munkájuk elismeréseként idén PRO URBE kitüntető címmel ismerték el a rendezvénysorozat szervező csapatát.
 
 
PRO URBE: Dr. Lovász Emese
 
Már egyetemi hallgatóként részt vett a Diósgyőri vár ’70-es évekbeli ásatásán. A régészeti feltárást akkor vezető Dr. Czeglédy Ilona munkatársa volt, majd az évtizedek során átvette a teljes történeti és régészeti kutatás terhét és egyben gyönyörűségét. A Magyar Régész Szövetség alapító tagja. Dr. Lovász Emese régészeti és a városért végzett munkáját PRO URBE kitüntető címmel ismerték el.
 
 
PRO URBE: Fecske Csaba
 
Fecske Csaba Miskolc szellemi életének egyik meghatározó alakja, ismert és népszerű irodalmár. Munkásságáért idén PRO URBE kitüntető címet adományozott a város a költőnek. Fecske Csaba József Attila-díjas költő, publicista. 1948. március 10-én született Szögligeten. A költészet élvonalába tartozik, verseit szívesen közlik a rangos folyóiratok, reprezentatív antológiák és hetilapok egyaránt.
 
 
Gálffy Ignác életmű-díj: Nagy Alfréd
 
Nagy Alfrédot életútja során elért eredményei, emberi magatartása és értékrendje, valamint Miskolcért végzett munkája alapján Gálffy Ignác életmű díjat kapott.
 
 
Herman Ottó tudományos díj: Dr. h. c. Bárczy Pál és Bárczy Tamás
 
A műszaki tudományok és az űrtechnológia területén végzett kiemelkedő kutatási tevékenységük eredményeként vehették át a város tudományos elismerését, a Herman Ottó tudományos díjat, Bárczy Pál és Bárczy Tamás, apa és fia.
 
 
Szemere Bertalan közéleti díj: V. Vincze Zoltán
 
V. Vincze Zoltán Miskolc közösségi életében betöltött szerepe, valamint elhivatottsága és értékrendje elismeréseként Szemere Bertalan közéleti díjban részesült.
 
 
Szabó Lőrinc irodalmi díj: Bereti Gábor
 
Bereti Gábor számára az írás az önkifejezés eszköze. Eddigi munkássága és irodalmi tevékenysége révén érdemes a Szabó Lőrinc irodalmi díjra.
 
 
Kondor Béla képzőművészeti díj: Seres László
 
Élt New Yorkban, voltak kiállításai Bombayben, Új-Delhiben, Budapesten és Miamiban is. Családjával ma is Miskolcon él. Idén Kondor Béla képzőművészeti díjjal ismerte el a város munkáját és művészi tevékenységét.
 
 
Reményi Ede zenei díj: Lőkös Dániel
 
Lőkös Dániel 2012 óta a Bécsi Állami Operaház kórusának tenoristája, így jelenleg Ausztriában él. Az opera világában elért eredményeiért idén Reményi Ede zenei díjjal jutalmazza a város.
 
 
Déryné színházi díj: Veréb Tamás
 
Első szerepét 9 évesen kapta a Miskolci Nemzeti Színházban, 19 évesen ő volt a legfiatalabb Rómeót játszó színész az országban, megnyerte a Sztárban sztár egyik évadát, emellett pedig zenei karrierje is izgalmas. Idén Veréb Tamás kapta Miskolc Déryné színházi díját.
 
 
Miskolc Város Építészeti Alkotói díj: Eperjesi Szabolcs
 
Nevéhez fűződik több miskolci és más városok oktatási és közintézményeinek, templomainak felújítása, átépítése, épületszigetelésének kivitelezése. Eperjesi Szabolcs építészetben elért eredményei, a várost gazdagító munkássága révén idén Miskolc Város Építészeti Alkotói díját kapta.
 
 
Bizony Ákos Kitüntető Jogi díj: Dr. Sömjéni Éva
 
Dr. Sömjéni Éva kiemelkedő szaktudásának és életpályájának az elismerése a Bizony Ákos Kitüntető Jogi díj. Dolgozott az államigazgatásban, majd bírói kinevezést kapott, később pedig a Miskolc Holding Zrt. vezető jogtanácsosa volt. 2013-tól két éven át a város polgármesteri hivatalában a polgármesteri kabinet vezetőjeként tevékenykedett. Társadalmi szerepvállalásával napjainkban is tevékenyen hozzájárul Miskolc régióban elfoglalt helyzetének megerősítéséhez és elismertségének növeléséhez.
 
 
Benkő Sámuel díj: Varholik Dávid
 
Varholik Dávid kétéve dolgozik a megyei központi kórházban, tavaly pedig a szakmák európai bajnokságán ezüstéremmel bizonyította rátermettségét. A beteggondozás területén elért magas szintű szakmai tudása, elhivatottsága révén Varholik Dávidot méltónak találták a Benkő Sámuel díjra.
 
 
Benkő Sámuel díj: Dr. Grenda Andor
 
Dr. Grenda Andor 2008 januárjától a megyei központi kórház II. Belgyógyászati Osztályán dolgozik részlegvezető főorvosként. Folyamatosan részt vesz az orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek oktatásában, képzésében. Életútja és szakmai elhivatottsága, valamint a betegekhez való empatikus hozzáállása alapján találtak méltónak a Benkő Sámuel díjra.
 
 
Pedagógiai díj: Dr. Gergelyné Dr. Kemény Katalin
 
Dr. Gergelyné Dr. Kemény Katalin 1992-től a Fráter György Katolikus Gimnáziumban dolgozik. Pedagógusi és kutatói munkáját, keresztény értékrendű tevékenységét ismerték el idén Pedagógiai díjjal.
 
 
Pedagógiai díj: Majorosné Szabó Anita
 
Majorosné Szabó Anita lelkiismeretes, korszerű tudással felvértezett, sokoldalúan képzett pedagógus. Munkáját hivatásnak tekinti. Pedagógusi munkája és a diákokkal való empatikus kapcsolata alapján idén a város Pedagógiai díjjal jutalmazza.
 
 
Pedagógiai díj: Ábrám Tibor
 
Ábrám Tibor a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatója. Kiemelkedő szaktudása és emberi magatartása, keresztyén szellemiségű pedagógiai munkája alapján idén Pedagógiai díjban részesült.
 
 
„Miskolc Város Turizmusáért” díj: Hoitsy György
 
Erdei halsütöde, Vendéglő a Pisztrángoshoz, Pisztráng Ötös Napok, sebes pisztráng génbank, aranypisztráng-törzsállomány – csak néhány dolog, ami Hoitsy György szakmai elhivatottságát és a turizmusban eltöltött 37 évét bizonyítja. Munkáját idén „Miskolc Város Turizmusáért” díjjal jutalmazzák.
 
 
 
„Az év sportolója” díj: Guzi Blanka
 
Guzi Blanka junior egyéni magyar bajnok, junior Eb egyéni 2. helyezett. „Az év sportolója” díjat idén a fiatal öttusázó kapja, a sportágban elért kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményeinek elismeréseként.
 
 
„Az év sportolója” díj: Hadik András
 
Az utolsó verseny utolsó gyorsaságiján dőlt el a bajnoki cím tavaly a hazai rallybajnokságban. „Nem mi voltunk az esélyesek a végén, mégis nyerni tudtunk” – nyilatkozta korábban Hadik András, aki tavaly elért kiemelkedő eredménye alapján „Az év sportolója” díjat kapta.
 
 
„Az év sportolója” díj: Miskolci „Jégvirág” Korcsolya Klub
 
Az évek során több országos bajnoki címet szereztek. A Mozart kupán – amely Európa egyik legjelentősebb szinkronkorcsolya versenye –, 2015-ben második, 2016-ban harmadik, 2019-ben első helyezést értek el Salzburgban. A klub négyéve saját versenyt is rendez, Jégvirág Kupa néven, amelyre több ország számos versenyzőjét küldi minden évben. A Miskolci „Jégvirág” Korcsolya Klub idén „Az év sportolója” elismerésben részesült.
 
 
 „Miskolc Város Sportjáért” díj: Dr. Csótai József
 
Egész életében azért dolgozott, hogy megszerettesse a testnevelést és a sportolást. Dr. Csótai Józsefet a miskolci és a magyar sport terén végzett munkája révén „Miskolc Város Sportjáért” díjjal tüntették ki.
 
 
 „A Civilek Támogatásáért” díj: Orosz Tamás
 
Kétéve annak, hogy az Orosz Tamás által vezetett cég, – a Remy Miskolc – BPI Group Hungary Kft. – először szervezte meg Miskolcon a First Lego League (FLL) nemzetközi verseny magyarországi, regionális elődöntőjét. Idén munkáját a „A Civilek Támogatásáért” díjjal ismerték el.
 
 
„Az Év Civil Szervezete” díj: Civil Összefogás Fórum Miskolci Szervezete
 
A nemzettudat erősítése, keresztényi és konzervatív értékrend megtartása, beleértve a hagyományos családmodellt és a lokálpatriotizmust – 2010 szeptemberi megalakulása óta ezek a Civil Összefogás Fórum Miskolci Szervezete alappillérei. A civil szférában végzett közösségépítőmunkájukat idén „Az Év Civil Szervezete” díjjal jutalmazták.
 
 
 
Pro Minoritate díj : Együtt Veled Keresztény Alapokon Országos Egyesület   
 
A 2017 júliusában alakult egyesület civil szervezetekkel, roma nemzetiségi és helyi önkormányzatokkal tartja a kapcsolatot. A segítőszervezet munkáját Pro Minoritate díjjal jutalmazták.
 
 
 Nívódíj: Miskolci Illés EmlékZenekar
 
A Miskolci Illés EmlékZenekar alapítói arra vállalkoztak, hogy névadójuk szellemiségét és életművét ápolják, népszerűsítsék. Az Illés-együttes dalai ma is nagy népszerűségnek örvendenek koncertjeiken, programjaikon. A zenekar munkáját idén Nívódíjjal jutalmazták.
 
 
Nívódíj: Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete és diákközössége
 
Nívódíjat kap idén a Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete és diákjai. Az iskola négy, öt és nyolc évfolyamos képzésben tanítja a jövő szakembereit. Azt szeretnék, ha általánosan művelt, nyelveket beszélő, gondolkodó és kreatív fiatalok kerülnének ki padsoraik közül.                                         
 
 
 
Nívódíj: Ráczkevyné Dávid Ildikó
 
„Fontos, hogy hitelesen és gyorsan tudjuk tájékoztatni a hallgatókat a városban, a régióban, az országban és a világban történtekről” – foglalja össze a hírszerkesztés alapjait a miskolciak által immár 25 éve ismert hang, Ráczkevyné Dávid Ildikó. Idén Nívódíjjal jutalmazták szakmai munkásságát.
 
 
Nívódíj: Gönczi Gyula
 
Gönczi Gyula 59 éve oktat vitorlázó gépen, 30 éve ultrakönnyű-, motoros vitorlás típusú gépeken, egyéb motoros gépeken pedig 10 éve. Az elmúlt évek alatt több száz növendéket oktatott. Tanítványait, – akik közül számos utasszállító és katonai pilóta került ki az évek során – a repülés feltétlen szeretetére, kitartásra nevelte. Jelenleg a miskolci repülőtér parancsnoka. Idén Nívódíjjal jutalmazták szakmai munkáját és elkötelezettségét.
 
 
Nívódíj: Szemes Antal
 
Szegeden szerzett tanári diplomát testnevelés-földrajz szakon, majd hazatért Miskolcra tanítani. 1970 szeptemberében a Miskolctapolcai Általános Iskolában helyezkedett el. Ezt követően harmincöt éven át, egészen nyugdíjazásáig tanított a Fazekas utcai Általános Iskolában. Pedagógiai és edzői munkásságát Nívódíjjal ismerte el a város.
 
 
Nívódíj : Varga Sándor Lászlóné
 
Varga Sándor Lászlóné a gyerekek magyarságtudatát is alakítja. A Miskolci Eszterlánc Néphagyományőrző Óvoda óvodavezetőjeként fontos feladatának tartja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a hagyományokkal. Szakmai elhivatottságát Nívódíjjal jutalmazzák.   
 
 
Nívódíj: Prion Gábor 
 
Az online felületektől egészen a számlázási, vagy éppen az MVK utastájékoztató rendszerén át a távhőfelügyeletig látunk el feladatokat – nyilatkozta  Prion Gábor, a Miskolc Holding Zrt. informatikai igazgatója, akit az informatikai fejlesztés területén elért eredményeiért idén Nívódíjjal jutalmaztak.
 
 
Nívódíj: Cserei Lászlóné
 
Cserei Lászlóné mesterszakács, a 2018-as luxemburgi szakács világbajnokság bronzérmese, a Szentpáli iskola szakoktatója. A szakterületén végzett példaértékű és eredményes munkája elismeréseként kapta idén a Nívódíjat.
 
 
Az Egyetemért – a Városért díj: Hernádi Zsolt
 
Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója kapta idén  Az Egyetemért – A Városért díjat. A MOL-csoport több szállal is kötődik a városhoz, a régióhoz. A cég a Miskolci Egyetem fontos partnere és támogatója a megyében. Régóta tart a stratégiai együttműködés, a vállalat 2014-ben MOL Intézeti Tanszéket is alapított. A felek együttműködése kiváló példája a felsőoktatás és az ipar kooperációjának.
 
 
Szentpáli István Kamarai díj: Kovács J. Attila
 
Ő készíti a „A világ legjobb cipőjét”. Kovács J. Attila cipészmester – különleges cipőinek és szakmai tudásának köszönhetően – számos díjjal büszkélkedhet. Mostantól egy újabb hazai elismerés is megilleti: a BOKIK Szentpáli István díjasa lett.
 
 minap.hu