A miskolci KaritászPONT előtt fagyott halálra egy hajléktalan

2019.01.09 13:05

A terület a Vöröskereszt felügyelete alá tartozik, a szervezet nem kommentálta a hírt.

Hajléktalan ember
illusztráció
 
Karácsony előtt halt meg Miskolc belvárosában, az Egri Főegyházmegye KaritászPONT boltjának bejárata mellett egy hajléktalan – írja az Átlátszó. A portál szerint a 43 éves férfi gyakran töltötte itt az éjszakáit, a városban élők ruhákat hordtak neki, és a KaritászPONT is sokszor segített rajta.
 
Fotó: Pusztai László
 
Az Átlátszó szerint Miskolc közterülete fel van osztva a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek között, az érintett terület a Vöröskereszt felügyelete alá tartozik. A városban nem sokkal a hajléktalan férfi halála előtt adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központ felújított időszakos férfi szálláshelyét. Az alpolgármester a megnyitón azt mondta, „az október 15-én megváltozott jogszabályi környezet különösen felértékeli ezeket a beruházásokat”.
 
A portál országos körképéből kiderül, hogy hiába országos hatályú az ősszel életbe lépett hajléktalantörvény, leginkább a fővárosban alkalmazzák. Közben viszont a vidéki városokban is élnek hajléktalanok, de az Átlátszó szerint ha mind megindulnának a szállások és melegedők felé, nem jutna mindenkinek hely.
 
A Vöröskereszt nem kívánta kommentálni a miskolci férfi halálát.
 
A Magyar Szociális Fórum adatai szerint szeptember és január 2. között 59 ember fagyott halálra, a hajléktalantörvény életbe lépése óta 52-en hűltek ki végzetesen.
 
atlatszo.hu / eszakhirnok. com / hvg.hu