A Miskolci Törvényszék kimondta: 20 milliót fizessen vissza a korábbi Holding-vezér

2021.04.15 14:26

Több mint nettó 30 millió forinttal távozott, most 20 millió visszafizetésére kötelezte Pállfy Kingát, a Miskolc Holding Zrt. korábbi vezérigazgatóját a Miskolci Törvényszék. Az ítélet nem jogerős, a Holding jelenlegi vezetése és Pállfy is fellebbezett. Az ítélet részleteiről Simon Gábor felügyelőbizottsági elnök beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Nagy felháborodást váltott ki a miskolciak körében, amikor a korábbi Holding-vezér már a 2019 októberi önkormányzati választást követő napokban azonnali hatállyal felmondott, és – kihasználva az átadás-átvétel közötti interregnumot – nettó 33 millió forinttal távozott. A cégcsoport új felügyelőbizottsága többször is tárgyalta ezt a lépést, és jogtalannak ítélte meg mind a felvett összeget, mind azt, ahogyan Pállfy távozott. 2020 januárjában pert is indítottak „a jogtalanul felvett összegek visszaszerzése érdekében” – idézte fel Simon Gábor, aki a váltás óta vezeti a Holding felügyelőbizottságát. 2021 áprilisában aztán megszületett az elsőfokú ítélet.
 
– A Miskolci Törvényszék kimondta a felmondás jogellenességét. Ennek értelmében arra kötelezte a volt vezérigazgatót, hogy nagyságrendileg 20 millió forintot fizessen vissza a Holdingnakjelentette be Simon Gábor, hozzátéve: az ítélet nem jogerős, mind Pállfy, mind a Holding fellebbezett az ügyben. Az ügy most a Debreceni Ítélőtáblához kerül.
 
 
Simon Gábor felügyelőbizottsági elnök mutatja a Miskolci Törvényszék ítéletét
 
Fotó: Juhász Ákos
 
A döntés utáni helyzetet úgy értékelte a felügyelőbizottsági elnök: példátlan a rendszerváltozás utáni Magyarországon, hogy a bíróság több tízmillió forint visszafizetésére kötelezzen egy korábbi csúcsvezetőt.
 
Simon Gábor végül felhívta arra is a figyelmet, hogy több, jogszabályba ütköző ügyet tártak már fel az előző városvezetés munkájából, számos esetben büntetőjogi gyanúsítás és kihallgatás is történt.
 
Pállfy Kinga fellebbezett az ítélet ellen
 
 
Összességében azt tudom mondani, hogy azok a feltárt, jogszabályba ütköző cselekmények, amelyek az előző városvezetéshez kapcsolódnak, azok folyamatban vannak, több büntetőjogi gyanúsítás is történt. – Kétes holdingos ügyekről beszélünk. Ezekben szakértői vélemények alapján hozott döntéseket a felügyelőbizottság, majd kezdeményezte az eljárásokat. Olyan büntetőfeljelentést nem tett a Miskolc Holding, amelyet a nyomozóhatóság visszautasított, lezárt volna.
 
Kujan István
minap.hu