A miskolciaknak nem kell építményadót fizetni

2016.10.27 10:13

Miskolc közgyűlése módosította az építményadóról szóló önkormányzati rendeletet; január elsejétől megadóztatják azokat az ingatlantulajdonosokat, akik nem tartózkodnak életvitelszerűen Miskolcon. A rendeletmódosítás elfogadását követően a Városházára rengeteg telefonhívás érkezett - mondta Koczák Szilvia sajtószóvivő.

ingatlan_vcs.jpg

fotó: Végh Csaba

- A kérdésekből kiderült, hogy többen félreértelmezték a rendelet tartalmát, ezért fontosnak tartjuk leszögezni: a módosítás célja nem az adóbevétel növelése, az önkormányzat nem vet ki új adónemet a miskolciakra. Nem fogjuk határozatokkal bombázni a lakosságot.

Az adóbevallásban kell majd jelezni, ha valakinek adóköteles ingatlanja van Miskolcon, de nem él a városban életvitelszerűen. Az életvitelszerűen Miskolcon tartózkodnak – akik ezt igazolni is tudják - nem kell fizetni akkor sem, ha több lakásuk van.

Az MSZP félti a szavazóit

Az építményadó bevezetéséről többször is sajtótájékoztatót tartott dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke. Azt szeretné elérni, hogy a város a következő közgyűlésen vonja vissza a rendelet módosítását.

-  Egy elkeseredett nagymama is hozzánk fordult, aki a lakását az unokájára átíratta. Az unoka közben egyetemista lett, elkerült Miskolcról, vagyis most nem miskolci lakos. A lakásban továbbra is a nagymama lakik, most őket adófizetésre akarják kötelezni – mondta Simon Gábor, az MSZP városi elnöke.

panel_lakas_ingatlan_2014_vcs_2.jpg

Egyes médiumok, és politikusok félreértelmezik a rendeletet – mondja az Városháza Adó osztályának vezetője

- Sokan fordultak hozzánk az elmúlt napokban megjelent rosszul értelmezett információk miatt – nyilatkozta Képes Lóránt, a Polgármesteri Hivatal adóosztályának osztályvezetője.  Hangsúlyozta: az itt lakóknak továbbra sem kell építményadót fizetni. Az Adó Osztály minden érdeklődőnek telefonon, levélben és e-mailben azonnali tájékoztatást nyújt.

A megkeresésekből kiderült, hogy sokan téves információk birtokában tették fel a kérdéseiket. Az érdeklődők szinte mindegyikének továbbra is adómentes marad a lakása.

Érkezett olyan kérdés, hogy kell-e adót fizetni, ha a máshol élő unoka a tulajdonos, és a nagymama a haszonélvező. Megnyugtattuk a nagymamát, nem kell építményadót fizetnie. Olyan megkeresés is érkezett, hogy az érintett vállalkozásának a székhelye itt van, egy olyan magánszemély lakásában, aki életvitelszerűen Miskolcon él, de az állandó lakcíme nem itt van. Őt is arról tájékoztattuk, hogy az ingatlant továbbra sem terheli építményadó – mondta Képes Lóránt, az Adó Osztály vezetője.

– De volt olyan érdeklődő is, aki megfelel a mentességi feltételeknek, hiszen életvitelszerűen Miskolcon él, de még nem jelentkezett be. Elmondása szerint már régen meg akarta tenni, csak nem törődött vele komolyan. Meghallgatva a tájékoztatást, úgy döntött, bejelentkezik, és ezt nem is érzi plusz tehernek.

ingatlan_teglalakas_vcs.jpg

De mi a célja?

Összvárosi érdek, hogy Miskolc népességszáma ne csökkenjen, természetes, hogy az önkormányzat szabályozókat is bevet ennek érdekében. Az építményadó egy ösztönző arra, hogy annak, akinek befektetése van üres ingatlanban, az lakjon azon a településen, ahol a befektetése van. Tehát a tulajdonos és vagyon legyen egy városban, mert akkor működik jól a tulajdon, ha nem gazdátlan – nyilatkozta Koczák Szilvia sajtószóvivő.

Akik nem itt élnek

Akik pedig nem tagjai a közösségnek, csak használják annak előnyeit – például egy jó környéken befektetési céllal vesznek lakást nem miskolciként – azok járuljanak hozzá a közösség költségeihez. A miskolci lakcím egyébként többféle kedvezménnyel is jár, már csak emiatt is érdemes megfontolni.

Vannak olyan városok, amelyek a  bevételnövelés céljából vetik ki ezt az adót minden lakásra. Ilyen pl. Pécs, Eger vagy Kazincbarcika. Utóbbiban a magánszemélyek lakástulajdona után, lakástulajdononként és bérleti jogonként is kommunális adó címén tulajdonképpen ingatlanadót kell fizetni. Több helyen pedig az életvitelszerű tartózkodást azt állandó lakcímhez is kötik.

A miskolciakat velük szemben nem adóztatja az önkormányzat az ingatlanjaik után – nyilatkozta a sajtószóvivő.

Az építményadóval kapcsolatos lakossági kérdéseket a Városháza adóosztályához címezhetik az érdeklődő ügyfelek (ado@miskolc.hu), itt  a konkrét jogesetekben, kérdésekben részletes tájékoztatást kapnak majd.

minap.hu