A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

2015.09.14 21:04

A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem, amely hétfőn az MTI-vel azt közölte: évente körülbelül egy tucatszor riasztják a tűzoltókat szüret idején mustgáz miatt, és nem múlik el év úgy, hogy valaki ne halna meg a borospincékben a must erjedése során keletkező szén-dioxid miatt.

A szervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatósága kifejtette: a mustgáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb. Zárt térben a levegőt kiszorítva a padlótól tölti fel a helyiséget. Önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül az, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. Ez szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat.

A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek – olvasható a közleményben, amely felhívták a borospincék tulajdonosait arra, hogy gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, a hordókat pedig – ha lehet – igyekezzenek nagy térben elhelyezni.

A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése – írták.

Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, csak nem a közhiedelemben ismert változatban. Ha a pincében a szén-dioxid-koncentráció eléri a tíz százalékot, az már eszméletvesztést, később pedig fulladásos halát okozhat. A gyertyaláng ezzel szemben csak tizennégy százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki.

Ezért azt javasolták, hogy az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe a borászok. Ha a gyertya lángja kialszik, akkor nincs elég oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét.

Mustgázmérgezésben az idén már meghalt egy férfi Szekszárdon.

mti.hu