A művészeti tanács szerint megalapozott Kiss Csaba menesztése Miskolcról

2015.03.19 18:22

A Miskolci Nemzeti Színház élén történt személyi változást a teátrum korábban megszűnt, ám csütörtöktől munkáját újfent folytató művészeti tanácsa a színház belügyének tekinti, a döntést megalapozottnak tartja - közölte a színház csütörtökön az MTI-vel, azt követően, hogy szerdán Miskolc önkormányzata azonnali hatállyal felmentette Kiss Csabát, a színház igazgatóját.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint - amelyet Keszég László, Béres Attila, Rusznyák Gábor, Szőcs Artur és Szabó Máté megbízott igazgató jegyez - a munkáját újfent folytató művészeti tanács természetesnek tartja, hogy az ügy gyors és váratlan lefolyása különféle reakciókat vált ki, de arra kérnek "minden külső szemlélőt, hogy próbáljon meg tárgyilagos és tényszerű maradni".

"Szeretnénk jelezni, hogy az elmúlt három sikeres év a társulat, a művészeti tanács és Kiss Csaba közös munkájának eredménye, ugyanakkor a magunk részéről a közgyűlés döntését megalapozottnak gondoljuk" - fogalmaz a közlemény.

A közgyűlés szerdán rendkívüli ülésen azonnali hatállyal mentette fel tisztségéből Kiss Csabát.
Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester a zárt ülést követő sajtótájékoztatóján azt mondta: azért döntöttek így, mert olyan "jelzések jöttek a színházból, hogy hatalmas a feszültség a direktor és a társulat között", ez pedig a szakmai munka rovására mehet, ezért a politikának kötelessége, hogy foglalkozzon az üggyel.
A felmentett igazgató az MTI-nek azt mondta: a politika "masszívan betette lábát" a színházba. Kiss Csaba fogalmazása szerint: a politika ne csináljon színházat. A miskolci közönség befogadta azt a "nyílt színházi működést", amely vezetése alatt megvalósult - mondta, hozzátéve, hogy a menesztéséről szóló döntéssel három éve tartó szakmai munkát semmisítettek meg. Úgy véli, hogy a közgyűlés helytelenül cselekedett, az évad közepén meghozott döntés törést okoz a teátrum életében, és félő, hogy a közönség egy része elpártol a színháztól.

A miskolci polgármesteri hivatal MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint Kiss Csaba pályázatának alappillére volt a művészeti tanács létrehozása és az azzal való együttműködés. Ez a grémium lett volna hivatott arra, hogy kidolgozza és végrehajtsa a "színház szellemiségét meghatározó döntéseket".
"A Miskolci Nemzeti Színház művészeti életét meghatározó és irányító művészeti tanács mára megszűnt, hiszen tagjai lemondtak, a színház irányítása teljesen más alapokra helyeződött a 2012-ben nyertes pályázathoz képest, ez a helyzet a fenntartó, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata számára vállalhatatlanná vált. A színház művészeti, szakmai tevékenysége nem összehangolt, a társulat részéről az ügyvezető felé olyan súlyos bizalomvesztés következett be, ami a fenntartó önkormányzat azonnali beavatkozását igényelte" - olvasható a szerdai közleményben.

Kiss Csaba azt mondta, a szakma felháborodva fogadta a döntést. A Magyar Színházi Társaság az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint megdöbbenéssel értesült Kiss Csaba felmentéséről. "Nem tudjuk értelmezni azt a magyarázatot, hogy a polgármester a színház belső feszültségei miatt veszélyben érzi" a teátrum munkáját.

mti.hu