A nagyik és papik is rákaptak a netezésre!

2015.02.15 11:12

Magyarország – Ki mondta, hogy csak a fiatalok pörögnek az interneten? Az amerikai Pew Research Center felmérése szerint náluk a 65 éven felüliek 46 százaléka csatlakozott valamelyik közösségi oldalhoz, igaz, csupán öt százalékuk annyira 21. századi, hogy mobiltelefonon használja azokat.

Büszkén jelentjük, hogy rávertünk az amerikaiakra! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013-ban közzétett felmérése szerint nálunk a 60 év felettiek 44 százaléka okostelefonon vagy táblagépen, 9 százalékuk asztali vagy hordozható számítógépen naponta (!) használja a közösségi site-okat. Körülnéztünk egy kicsit ismerőseink, rokonaink, illetve barátaink körében, és azt mondhatjuk, az idős emberek többsége kapcsolattartásra használja az internetet, mondván: itt van a legnagyobb esélyük nap mint nap csevegni az unokákkal.

Közéjük tartozik Bozóky Eta néni (85) is, ő a menyénél látta a neten a fotókat rokonok, barátok gyermekeiről, ezért döntött úgy, hogy csatlakozik a legnagyobb közösségi oldalhoz.

 

– Sajnos nagyon ritkán látom a gyerekeket, ezért megörültem, hogy legalább így figyelemmel kísérhetem a fejlődésüket, az életüket – kezdte a történetét Eta néni, akinek hét unokája közül az egyik segített csatlakozni a közösségi oldalhoz.

– Sokat kommentelek és kísérletezgetek, hogy mi hogyan működik, mert a mi korosztályunknak nem olyan könnyű ám mindent egyből megjegyezni. Levelet még nem tudok írni, de fotókat lájkolni megtanultam, és képeket is tudok feltölteni személymegjelöléssel – tette hozzá az egykori tanár, akit sok régi diákja is megtalált az oldalon.

– Nagyon jó tudni, hogy ki hogy van, ki vel mi történt. De most már le kell csökkentenem a gép előtt töltött időt – mosolygott a nyugdíjas pedagógus.

A Facebook egyik legnépszerűbb magyar alakja a Tanácsköztársaság idején született, és  270 ezer lájkolója van. Ő Bálint gazda (95), aki saját bevallása szerint jó másfél éve „játszogat" az oldalon. Tegyük hozzá, ez azt jelenti, hogy valójában kertészeti tanácsokkal látja el követőit.

 

– Az aranyos, 37 éves unokám segít az oldal karbantartásában: én e-mailen elküldöm neki a megírt anyagot, ő pedig úgy használja fel az oldalon, ahogy jónak látja – avatott be a kulisszatitkokba a gazda. Személyes dolgokat ritkán teszek közzé, legutóbb akkor történt ilyen, amikor Bárándy György (†95) barátom itt hagyott bennünket – tette hozzá.

Dr. Pejtsik Béla (91) nyugalmazott orvos lapunknak azt mondta: csak azért nincs jelen a közösségi oldalakon, mert úgy véli, hiába is keresne ott ismerősöket. Napi 4-5 órát így is eltölt a gép előtt, sőt saját honlapot is üzemeltet.

– Főként egészségüggyel kapcsolatos oldalakat nézegetek, valamint híroldalakat és internetes enciklopédiákat olvasgatok – mesélte Béla bácsi. Weboldalát azért hozta létre, hogy ott tegye közkinccsé orvosi témájú publikációit.

 

Szilágyi Gyula (70) szociológus szerint az idősebb korosztály netes térhódítása csak nőni fog.

– Ahogy korábban az írógép, most a számítógép is bevonult a szabvány kommunikációs eszközök közé. Enyhítheti az időskori elszigeteltséget, könnyebb a kapcsolatot tartani a gyerekekkel, az unokákkal – fejtegeti a szociológus.

– Ebben rejlik a veszélye is, hiszen a chatelés nem helyettesíti a személyes találkozást. Ha a nehezen mozgó idős emberek mindent megbeszélnek egymással a neten, félő, hogy a heti 2-3 bevásárláson kívül nem is fognak kimozdulni otthonról. Erre figyelni kell – mutatott rá Szilágyi Gyula.

blikk.hu

Kozák Iván