A nők és a menekültek szenvedésére emlékeztetett Ferenc pápa

2017.04.16 10:07

A Jézus sírját elsők között felkereső Mária és Mária Magdolna bánatához hasonlította Ferenc pápa a húsvéti, szombat éjjeli vigília során azoknak a nőknek a szenvedését, akiknek a gyermeke a szegénység, a kizsákmányolás és az igazságtalanság áldozata lett.

 
A pápa a szokásokhoz híven a teljes csendben és sötétben lévő, hívőkkel teli Szent Péter-bazilikában egy szál gyertyával a kezében vonult be a templom főhajójába, és csak akkor gyulladtak fel a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. Ezzel egy időben megszólaltak a székesegyház három napja néma harangjai is.
 
Ferenc pápa felidézte azokat is, akiket megbénít a bürokrácia és a korrupció. „Ez megfosztja őket a jogaiktól, és szétzúzza az álmaikat” – mondta, utalva arra a két fő témára, amelyet az egyházfői tisztség betöltésének négy éve óta hangsúlyozott: a migránsok miatt érzett aggodalomra és a korrupció elítélésére.
 
„E két nő szomorúsága tükröződik azoknak az arcán, akik a városaink utcáin járva azt látják, hogy az emberi méltóságot keresztre feszítették” – mondta.
 
Azonban ahelyett, hogy beletörődnek ebbe a végzetbe, hinniük kell a reménybe, amit Krisztus feltámadása jelképez – bíztatta őket.
 
A szombat esti vigília során Ferenc pápa megkeresztelt 11 embert, 5 nőt és 6 férfit a világ minden tájáról, 9 éves kortól 50 évesig, köztük kínai, malajziai, malibeli és amerikai személyeket.
 
mti.hu