A nyugdíj mellett dolgozók többsége abbahagyja a munkát az új katatörvény miatt

2022.07.30 05:58

Beütött a kata módosítása az építőipari szakembereknél: sokan inkább abbahagyják a munkát. Jöhet a feketefoglalkoztatás és a számla nélküli megegyezés, és a vállalási árak is emelkedni fognak. Szinte semelyik vállalkozó nem tud megfelelni a szabályoknak, nagy a tanácstalanság.

 
Az építőipari szakemberek 82 százalékát hátrányosan érinti a kata átalakítása – derül ki Mapei felméréséből, amelyet az Azuzlet.hu szemlézett. Azokat is rosszul érinti a törvénymódosítás, akik eddig katás alvállalkozókkal dolgoztak. Ezek a vállalkozók úgy gondolják, a feketefoglalkoztatás és a számla nélküli munkavégzés elburjánzása lesz a legfőbb hatása, és emelkedni fognak a vállalási árak.
 
„Tömeges problémáról van szó, sokakat érint a változás, ami átrendezi a piacot. Nagy a tanácstalanság és a kapkodás a szakember-közösségekben” – mondta Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője. Szerinte a válaszadók többsége fő-, vagy mellékállású, illetve nyugdíj mellett dolgozó katás volt. A nyugdíjasok közül többen jelezték, hogy szögre akasztják a szerszámot és abbahagyják a munkát.
 
A megkérdezett építőipari szakemberek 8 százaléka tud katás maradni, ők eddig is csak magánszemélyeknek dolgoztak. 5 százalékuk pedig azt válaszolta, pozitívnak tartja a kata átalakítását, ők a piac tisztulását várják ettől a lépéstől.
 
forrás: azuzlet.hu / napi.hu