A nyugdíjas tanárok foglalkoztatása legfeljebb tűzoltásra elég

2022.08.30 11:07

Kedden (ma) tárgyal a szakszervezetek sztrájkbizottsága a kormánnyal. Azt ígérik, hogy ha addig nem kapnak elfogadható ajánlatot, munkabeszüntetések jönnek szeptemberben.

Fotó: Balázs Attila / mti.hu
 
Összességében nem tolonganak a nyugdíjas pedagógusok, hogy visszamenjenek tanítani, de ez területenként változó, van, ahol a nyugdíjas kollégákkal valamelyest enyhíteni lehet a pedagógushiányt – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor a PSZ országos vezetőségi tanácskozása után.
 
A lap felidézi, hogy a kormány június végén könnyített a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásán, szeptembertől, ha közalkalmazottként foglalkoztatják őket, fizetésük mellett a nyugdíjukat is megtarthatják, amire korábban teljes állás mellett nem volt lehetőség.
 
A PSZ alelnöke úgy látja, jelentős, 45 százalékos béremelés nélkül nem lehet a pályát vonzóvá tenni a fiatalok számára. Arról számolta be, hogy a megyei vezetőktől érkező visszajelzések alapján a nyugdíjas visszafoglalkoztatottakkal a pályát az elmúlt hónapokban elhagyók pótlása oldható meg legfeljebb,
 
a 16 ezres pedagógushiányon ez az intézkedés nem segít.
 
Vannak megyék, például Borsod, ahol több nyugdíjas korú jelezte, hogy újra munkába állna, tudnak 81 éves fizikatanár visszatérőről is. A többség nem teljes állásba jönne, inkább óraadó lenne heti 14 órában, így mentesülnek számos többletfeladat alól, nem oszthatják be őket például helyettesíteni, ügyelni, ebédeltetni, nem kell értekezleteken részt venniük.
 
Egyre több olyan intézmény is van, ahol nem szaktanár fogja tartani az adott szaktantárgyat” 
 
– fogalmazott a PSZ alelnöke.
 
A PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága legközelebb kedden tárgyal a kormánnyal,
 
ha addigra sem kapnak elfogadható ajánlatot elsősorban a bérrendezés ügyében, azt ígérik, már szeptemberben munkabeszüntetések jöhetnek.
 
forrás: nepszava.hu