A nyugdíjasok 400 millió forintot buknak

2019.10.25 15:09

Több mint 48 ezer rezsiutalvány kézbesítése volt sikertelen – mondta a Portfolio-nak Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke.

 
A Magyar Posta 2 508 758 küldeményt kapott kézbesítésre a Magyar Államkincstártól. Szeptember 30-ig ezek közül 2 454 865 darabot kézbesítettek. Ezt Karácsony Mihály közérdekű adatigényléssel tudta meg a Magyar Postától.
 
Szeptember végén 2 334 küldemény volt sikertelen kézbesítési kísérletet követően a letéti átvételt biztosító postákon - olvasható a portálon.
 
A fennmaradó 48 171 küldeményért az átvételi rendelkezésre tartás időtartama alatt az átvételi jogosultak nem jelentkeztek, így ezeket a letéti posták a Magyar Államkincstár részére visszaküldték. Ez azt jelenti, hogy 433 539 millió forint ragadt bent eddig.
 
Azok a jogosultak, akik nem vették át az utalványt, levélben vagy személyesen a Magyar Államkincstár nyugdíjfolyósító igazgatóságához fordulhatnak, hogy újra kipostázzák nekik - mondta Karácsony Mihály lapnak. Szerinte ugyanakkor ezt sokan nem teszik majd meg.
 
A szakértő szerint rossz az értesítési mechanizmus, ráadásul sok nyugdíjas már a gyerekeivel él, vagy idősek otthonába költözött, és sokan elfelejtik átjelenteni magukat. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokan vannak, akik a kézbesítés időpontjában esetleg kórházban feküdtek vagy épp valamilyen vizsgálatra vártak egy rendelőintézetben.
 
Az lesz a Nyugdíjas Parlament javaslata, hogy a kézbesítetlen utalványok értékével növeljék meg a jövő évi költségvetési törvényben szereplő 800 millió forintos, több éve változatlan méltányossági nyugdíjemelésre biztosított keretet.
 
Szász Péter
napi.hu