A nyugdíjasok 70%-a ma már másképp csinálná

2015.04.02 14:17

A mostani nyugdíjasok 70%-a már megbánta, hogy nem tett félre a visszavonulását követő évekre. Ezen tapasztalatok és a nyugdíjrendszer várható változásai miatt is egyre fontosabb, hogy gondoskodjunk jövőnkről. Számos megoldás közül választhatunk: ha kockázatkerülők vagyunk – akárcsak az emberek többsége –, választhatunk garantált kamatozású klasszikus nyugdíjbiztosítást.

Felértékelődik az öngondoskodás: a társadalom elöregedése miatt az állami nyugdíjak csökkenhetnek a következő évtizedekben, ezért is elengedhetetlen, hogy időben elkezdjünk félretenni anyagi biztonságunk megőrzéséért. Számos felmérés rámutatott, hogy jelenleg nem tulajdonítunk elég nagy jelentőséget a megtakarításoknak, holott a pénzügyi döntésekre vonatkozó elszalasztott lehetőségek között első helyen szerepel az, hogy nem teszünk félre nyugdíjas éveinkre. Pedig tartunk attól, hogy megfelelő tartalék nélkül nem leszünk képesek finanszírozni kiadásainkat a visszavonulásunkat követően, de legalábbis alacsonyabb életszínvonallal kell majd számolnunk.

A mostani nyugdíjasok kétharmada mindezt meg is tapasztalta, csökkentek a bevételeik. 70%-uk ennek megfelelően megbánta, hogy nem tett félre, talán éppen ezért látják most már úgy, hogy a legjobb pénzügyi tanács, amit valaha kaptak, az volt, hogy fiatalon kezdjenek el megtakarítani.

Ehhez a – fiatalon elkezdett, hosszú távú – nyugdíjcélú megtakarításhoz a Generali Biztosító többféle lehetőséget is kínál: a rugalmasan alakítható megtakarításra vágyóknak, a kockázatvállalásra nyitottabbaknak a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítást, amellyel különböző kockázati szintű eszközalapokból saját befektetési portfólió állítható össze, kihasználva az alacsonyabb és magasabb kockázatvállalási lehetőségeket. A maximális biztonságra törekvő kockázatkerülőknek pedig a klasszikus nyugdíjbiztosítást.

Nyugdíjbiztosítás = kockázatvállalás?
„Az emberek többsége kockázatkerülő: nehezen tűrik és igyekeznek is elkerülni a kockázatvállalással járó bizonytalanságot, nehezen birkóznak meg a veszteséggel. Körülbelül három egységnyi nyereség képes kompenzálni egy egységnyi veszteséget, azaz a veszteség nagyobb fájdalmat okoz, mint amekkora örömöt az ugyanakkora nyereség. Az is eltántorítja az embereket a kockázatvállalástól, hogy sikertelenség esetén mások és saját maga is felróják neki a kudarcot” – mondta a kockázatvállalás kapcsán Faragó Klára, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzor emeritusa.

Aki teljes biztonságra vágyik, aki pontosan szeretné tudni, mennyi megtakarítással számolhat majd, aki nem szeret a megtakarítások rendszeres lekötésével, befektetésével foglalkozni, aki inkább kockázatkerülő, érdemes klasszikus nyugdíjbiztosítást választania.

„A klasszikus nyugdíjbiztosítás ideális módja a kockázatok elkerülésének. Éppen ezért a törvény által a nyugdíjbiztosításokkal szemben elvárt tulajdonságoknak megfelelően, a kötelező biztosítási elemek és az adójóváírás beépítésével alakítottuk ki Jövőkép klasszikus nyugdíjbiztosításunkat, amely már kisebb összegű rendszeres befizetés mellett előre garantált lejárati összeggel biztosítja, hogy a jövő nyugdíjasainak ne kelljen megbánniuk, hogy nem tettek félre” – tette hozzá Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.

A Jövőkép klasszikus nyugdíjbiztosítással úgy érhető el egy előre meghatározott összeg, hogy ahhoz a Generali garantált kamatot (évi 2,25%) biztosít, akkor is, ha a befektetés esetleges kedvezőtlen piaci események hatására ennél kevesebb hozamot érne el. A Generali nyereségrészesedés formájában a garantált kamaton felül elért hozamból is részesedést ír jóvá a Jövőkép nyugdíjbiztosítási szerződésen, valamint az államtól 20%-os, de maximum 130 ezer forintos adójóváírás vehető igénybe a rendszeres és a rendkívüli díjak után is. Mindezeken felül a 10., 15. és 20. biztosítási évet követően Hűségjóváírással is támogatja a Generali a nyugdíjcélok megvalósulását. Így 20 év alatt havi 20 ezer forintos befizetéssel közel 10 millió forint gyűjthető össze a nyugdíjas évekre , amit, ha járadék formájában igénylünk, akkor 10 év alatt havi 92 ezer forintot, 20 év alatt pedig havi 58 ezer forintot folyósít majd a biztosító , ezzel pedig mindkét időtávon legalább másfélszeresére növelhető a jelenlegi átlagos nyugdíj .

biztositasiszemle.hu