A nyugdíjasok újabb javaslatcsomagot nyújtottak be a kormánynak

2020.11.27 14:33

A nyugdíjasok arra kérik a magyar kormányt, teremtse meg a feltételeit annak, hogy a 65 éven felüliek jelentős kedvezménnyel juthassanak immunerősítő készítményekhez és elektronikus kapcsolattartó eszközökhöz - adta hírül a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.

Fotó: Getty Images

 

A bejelentés szerint csütörtökön a nyugdíjas szervezetek - a koronavírus járvány okozta veszélyhelyzeti intézkedések előírásait betartva - online megbeszélést tartottak és egy közös közlemény elfogadásáról döntöttek.
 
Eszerint a nyugdíjasok arra kérik a magyar kormányt, teremtse meg a feltételeit annak, hogy a 65 éven felüliek jelentős kedvezménnyel - a lehető legrövidebb időn belül - juthassanak hozzá:
 
  • az idősek ellenálló képességének növelése céljából, a gyógyszertárak által forgalmazott immunerősítő készítményekhez;
  • a saját maguk és környezetük megóvása céljából, a védekezéshez szükséges eszközökhöz és szerekhez;
  • a beszűkült társas kapcsolatok oldása céljából, az elektronikus kapcsolattartó eszközök használatához.
 
Emellett azt is kérik, hogy a közelgő ünnepek alkalmából az idősgondozó, a családsegítő, és a szociális támogatást végző önkormányzati és önkéntes civil szervezetek működési feltételeinek javítására a kabinet fordítson kiemelt figyelmet.
 
A kormány keddtől újra bevezette a vásárlási idősávot a 65 éven felülieknek, ez az intézkedés azonban más, mint a tavaszi volt. Akkor valóban elkülönítették egymástól a 65 éven felülieket és a fiatalabbakat, ugyanis 9-12 óra között csak a nyugdíjasok, azon kívül csak a többiek léphettek be a boltokba. Most a 65 éven felülieket nem korlátozzák, hiszen ők bármikor vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban. A többiek számára azonban a hétköznap 9-11 óra, illetve a hétvégén 8-10 óra közötti időintervallum tiltott.
 
napi.hu