A nyugdíjprémium egy ''szörnyszülött'' - Simonovits András

2017.05.13 15:18

A jövő évi költségvetésben 32 milliárd forintot már elkülönítettek az év végi nyugdíjprémiumra és akár idén is lehet utalványosztás karácsonykor - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón.

A kormány az idei költségvetésbe azért nem tervezett be nyugdíjprémiumot, mert a 2017-es jóval sérülékenyebb, mint a jövő évi, köszönhetően az olyan adópolitikai változtatásoknak, mint az áfacsökkentés. Lázár János szerint a gazdaság teljesítményéről ősszel, vagy a tél elején lesz reális képük. Ekkor dőlhet el, hogy a nyugdíjasok a tavalyi karácsonyihoz hasonló módon prémiumot kapjanak utalvány formában. 
 
 
Ez az összeg semmilyen valódi többlet pénzt nem jelent a nyugdíjasnak - mondta Simonovits András a Klubrádió, Hetes Stúdió című műsorában. A közgazdász szerint, ezt el kéne törölni mert ez egy hibás konstrukció. Ha, például, mindenki egységesen kapna mondjuk 10 ezer forintot év végén, azt helyeselné a szakember, de hozzátette, hogy semmiképpen ne Erzsébet utalvány formájában. Simonovits András emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjprémiumot a Bajnai kormány vezette be, a 13. havi nyugdíj megszüntetése után, – kárpótlásként. 
 
A műsorban arról is beszélt a nyugdíjszakértő, hogy nem tartja helyesnek, hogy mindenki ugyanazt a nyugdíjemelést kapja, ami azután beépül a nyugdíjába. Úgy vélte, hogy a nyugdíjprémiumot el kéne törölni és okosabban kéne a legszegényebb nyugdíjasokon segíteni.
 
Arra a hírre, hogy szövetkezetben dolgoztatná a kormány a nyugdíjasokat egy új törvény szerint – a szakértő úgy reagált: Nyugdíjasok és a szövetkezeti formában vállalható munka egy teljes bolondság. Sokkal egyszerűbb megoldás lenne, ha a nyugdíjrendszert újra rugalmassá tennék, tehát aki tovább akar dolgozni, megtehesse. Akár az állami szektorban is. Amíg a kormány nem árulja el, hogy miért ellenzi a rugalmas korhatárt, addig semmilyen kerülőutat nem hajlandó mérlegelni Simonovits András.
 
klubradio.hu