A nyugdíjról (vélemény)

2015.09.25 06:37

Megdöbbenéssel olvastam a híreket, információkat, hogy a férfiak 40 év szolgálati idő teljesítése utáni nyugdíjazását lehetővé tevő, több párt /Jobbik, MSZP, DK stb./ támogatását elnyerő és a Kúria által korábban elfogadott, 200 000 aláírással megerősített népszavazás iránti kérelmet az  Alkotmánybíróság alkotmányellenességre hivatkozással elutasította.

Nem értem, miért nem vette észre a legfőbb bírói fórum az előterjesztett kérelem alkotmányellenességét - feltéve persze, hogy valóban az?! A másik gondom a 40 év kötelező munkaviszonnyal van. Én aktív koromban több mint húsz évig dolgoztam a Fővárosi és Pest megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon középvezetői beosztásban, van tehát némi rálátásom a dolgokra. Abban az időben az 1975. évi II. tv. szabályozta a nyugdíjmegállapítási szabályokat.

Ez a jogszabály évtizedeken keresztül volt hatályban és bár hatályba lépését követően az élet megkövetelte kisebb módosításokon esett át, többé-kevésbé kiállta az idő próbáját, hiszen alig kellett hozzányúlni. Csakhogy azóta a társadalmi elvárások, a körülmények alaposan  megváltoztak, új szabályozásra volt szükség. A 70-s, 80-as években 10 év igazolt szolgálati idő elegendő volt a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez, főleg ha a másik feltétel, nevezetesen a nyugdíjkorhatár elérése is teljesült. Ez azt jelentette, hogy a férfiaknak a 60. életévet, a nőknek pedig az 55. életévet  kellett betölteniük a szükséges szolgálati idő megszerzése mellett, ha nyugállományba akartak vonulni. Meg kell jegyeznem, akkoriban sokaknak még a 10 év megszerzése sem volt könnyű, a nők abban az időben, vagyis több mint 30 évvel ezelőtt 55 évesen már nyugalomba mehettek és könnyítésül minden megszületett gyermekük után 1 év kedvezményt kaptak, vagyis sok esetben nem kellett még a 10 évet sem ledolgozniuk ahhoz,  hogy a nyugdíjjogosultságot megszerezzék, hiszen a gyermekszám is beleszámított a szolgálati idejükbe. Vagyis nincs új a Nap alatt, a Fidesz gyakorlatilag semmi újat nem adott még a nőknek sem, viszont irreálisan hosszú kötelező szolgálati időt írt elő. Ezt a rendelkezést nem lehet azzal sem indokolni, hogy az utolsó két-három évtizedben rengeteget változott minden.

Legyenek a nők egyenlő jogúak a férfiakkal. De ne essünk át a ló túlsó oldalára. Ha a nők esetleg 58 évesen nyugalomra vágynak, ám tegyék, de csökkentett nyugdíjjal, mint ahogy az korábban gyakorlatban volt: évente fél százalékkal, vagyis 4 év esetén 2 százalékkal kapjon kevesebbet. Ha viszont valaki akar (és tud) 40 év után is aktív maradni, tegye meg nyugodtan maximum 70 éves koráig. A 62. és a 70. életév közti 8 év alatt évenként fél százalékkal számolva 4 százalékkal több nyugdíjra számíthatna az idős ember. Ez a rendszer nem tenne különbséget a nemek között, s nem terhelné meg olyan mértékben a költségvetést, mint amilyennel a közgazdászok jelenleg számolnak - és el kellene gondolkodni legalább a rokkantsági, a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáról.

Szász Tibor
nepszava.hu