A pácini időkapszula

2015.07.19 19:41

Különös ötlet is helyet kapott a Pácinban megrendezett XVIII. Bodrogközi Napok programjai között. A település polgármestere kitalálta, hogy felkéri a térség településvezetőit, egy időkapszulában üzenjenek a jövőnek. Az időkapszulát ezúttal egy hordó helyettesítette, melybe levelek, tárgyak, fényképek, rajzok kerültek arról, miként képzelik el az e tájékon élők a térség és a településük jövőjét. Az időkapszulát a helyét megjelölő márványtábla felirata szerint huszonöt év múlva bontják majd fel az utódok.

Kétségtelenül nagy sikere volt a pácini rendezvénytéren végleges helyet kapott időkapszulának, amely sokkal többről szólt, mint egy bodrogközi napos programpontról. S persze nem csupán arról van szó, hogy a megfelelő módon huszonöt évre konzervált időkapszula gyarapította a Bodrogköz gyöngyszemének is nevezett Pácin nevezetességeinek sorát a község műemlékszívének tartott gyönyörű Mágocsy-kastély tőszomszédságában. Igazán tanulságos volt végignézni és végighallgatni, hogy a környék magyar és néhány szomszédos szlovákiai településének első emberei mivel kívántak üzenni a jövőnek.

Különösen annak fényében (vagy inkább árnyékában?), hogy Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megye zempléni részén vagyunk, annak a megyerésznek a határszélén, amelyet a szegénység miatt egyes újságcikkekben már Magyarország Afrikájaként is emlegetnek. Kétségtelen, hogy az ország egyik legszegényebb régiója a Bodrogköz, amelyet azonban a térség kultúrája, az ott élők szívóssága, lokálpatriotizmusa  még életben tart. Az Európai Unió húsz legszegényebb régiói között ott van Észak-Magyarország is, errefelé az egy főre jutó GDP mindössze negyven százaléka az uniós átlagnak, ezzel a kilencedik legszegényebb régió lett a kétszázhetvenháromból.

A jövőnek szóló üzenetek összegyűjtésére felkért polgármesterek meg is lepődtek az ötleten, s alig néhány kivétellel vállalkoztak is erre az időutazásra, rendhagyó játékra. Játékra? - kérdezhetnénk, hiszen a polgárok mesterei  és a térség országgyűlési képviselője rendkívül széles választékát kínálták az időkapszulában elhelyezett üzeneteiknek, Jutott az időkapszulába a járási rendszer megszületésének, a járási hivatal életét, működését bemutató dokumentumokból, helytörténeti kiadványokból, óvodások rajzaiból arról, miként képzelik el lakóhelyüket negyedszázad múltán, a magyar-szlovák határon elhelyezett sorompó huszonöt évvel ezelőtti lefűrészelését megörökítő újságcikkekből. Jutott hely mobiltelefonnak, adathordozóknak, tokaji bornak, üvegnyi házi pálinkának és kívánságlistának arról, hogy jó lenne, ha megmaradna az itteni községek megtartóképessége, tovább élnének az óvodák, iskolák, a háziorvosi ellátások, mindenkinek jutna végre munkahely, nem tűnne el soha a térképről ez a gyakran mostohán kezelt térség. S persze ott rejti az időkapszula azt a vágyálmot is, hogy a két év múlva a fennállásának századik születésnapját ünneplő Pácini SE nyerjen végre bajnokságot a megye kettőben...

Az időkapszulát a pácini gyökerekkel rendelkező első magyar űrhajós, Farkas Bertalan zárta le, aki meghatottan fejezte ki, mekkora élmény számára ez a lehetőség és aki bejelentette, hogy kiszámolta: huszonöt év múlva kilencven éves lesz és szeretne itt lenni az időkapszula 2040 júliusában tervezett felbontásán. A pácini időkapszulában ott a jövő, de a a következő huszonöt évben sok a megoldásra váró feladat a Bodrogközben.

mixonline.hu