A paprika vetőmagok 40 százalékánál talált gondot a hatóság

2021.04.21 10:04

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 23 „tölteni való” étkezési paprika vetőmagjait vizsgálták a Szupermenta teszten. A termékek majdnem 40 százalékánál találtak valamilyen gondot.

Ép csíranövények a laboratóriumi csíráztatás során

 

A Nébih összesen 23 hazai előállítású, „kistasakos”, azaz kiskerti vetésre szánt vetőmagot vizsgált meg. A szakemberek ellenőrizték, hogy található-e a termékekben paprikától eltérő fajú mag és az esetleges GMO jelenlétet. A hatóság tájékoztatása szerint a Szupermentánál mindig középpontban lévő minőségi mutatók ellenőrzése sem maradt el, ami a vetőmagok esetében a csírázóképesség és a tisztaság vizsgálatát foglalta magában.
 
Két termék csírázóképessége nem érte el a rendeletben előírt százalékot, s mivel éppen ez a vetőmagok egyik legfontosabb tulajdonsága, a hatósági felügyelők kötelezték a forgalmazókat a termékek visszahívására. Hat mintánál a vetőmagok tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél, egy esetben pedig a magok száma nem felelt meg a jelölésen szereplő adatoknak. A Nébih a problémáról tájékoztatta az érintett vetőmag-forgalmazókat, a fogyasztóvédelmi hatóságnál pedig eljárás indítását kezdeményezte. Összesen tehát a vizsgált magok majdnem 40 százaléka volt problémás.
 
A Nébih szakemberei a paprika vetőmagok jelölését is ellenőrizték. Ennek során vizsgálták az alapvető termékinformáció meglétét, a származás feltüntetését, valamint egyéb, a tasakon feltüntetett információknak való megfelelést, például a fajta megnevezését. Szintén ellenőrizték, hogy a vetőmagok a minőséget megóvó és zárt csomagolásban kerülnek-e a vásárlók elé. Megnyugtató, hogy e szempontok szerint mindent rendben találtak az ellenőrök.
 
További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények >>>> itt érhetők el!
 
forrás: azenpenzem.hu / szupermenta.hu