A pénztárcánkba vághat a gyenge forint és a drága olaj

2018.05.25 06:39

Drágulás várható, mert gyenge a forint és drága a benzin. Az üzemanyag már most is sokba kerül, ez pedig lassítja a boltos forgalmat. Fékeződhet a családi költekezés üteme.

 
Az erős első negyedév a kiskereskedelmi forgalomban nem példa nélküli, de végül 5-6%-os növekedés lett belőle. 2018-ban sem lesz több, és ha elhúzódik a forint gyengesége, 5% alá is csúszhat a boltos piac növekedése - olvasható a blokkk.com blogon.
 
2018 első negyedévében 7,7%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az eladott árumennyiséget tekintve. 2015 első negyedévében 7,8%-kal volt nagyobb a növekedés, év végére pedig lett belőle 5,8%.
 
Mind a magasabb ütemű élelmiszer-, mind pedig a nagyobb léptékű iparcikkes vásárlásokra volt példa az elmúlt években, de végül 5-6% közötti éves mérleggel zártak a boltok. Tehát - egyes elemzői vélekedésekkel szemben - az erős első negyedéves kezdés önmagában még nem elégséges ok ahhoz, hogy a korábbi éveknél nagyobb ütemű forgalomemelkedés lenne várható.
 
Minden drágább lesz
 
A vásárlók annak ellenére, hogy vaskosabb a pénztárcájuk, még mindig az árakat nézik a boltban. Az üzemanyagok már drágábbak - 400 forint körül mozognak -, ami viszont azzal a következménnyel járhat, hogy a tankolók másra szánt kiadásokból is pénzt vesznek el (és/vagy kevesebb üzemanyag fogy).
 
A szinte napok alatt meggyengült forint esetében a döntő kérdés az, hogy milyen hosszú ideig marad drágább az euró vagy a dollár a magyar fizetőeszközhöz képest. Az elemzők szerint ez az irányzat el is húzódhat, ami viszont már megviseli az import fogyasztási cikkek és a nagyobb import tartalmú hazai termékek költségeit. Ennek következtében
 
egy átmeneti drágulás várható például az import élelmiszereknél, illatszerféleségeknél, ruháknál és a műszaki cikkeknél is.
 
Ez is megviseli a pénztárcákat, hiszen a vásárlók hiába keresnek többet a munkahelyükön, a bérnövekmény egy részét felfalja a gyengébb forint.
 
Az immár harmadik éve jelentős, a gazdaság teljesítményénél jóval nagyobb ütemben növekvő bérek is egyre erősebb nyomást gyakorolnak az árakra a folyamatok egészében, a termelők, feldolgozók átadási áraitól kezdve, amit egyre nehezebb "lenyelni".
 
A fogyasztás más területein is költségnövekedés várható:
 
a jármű-kereskedelemben és a vendéglátásban is, valamint egyre drágább lesz a nyaralás itthon és külföldön egyaránt.
 
Így előreláthatóan fékeződhet a családi költekezés üteme akár számottevő mértékben is az elhúzódó gyengébb forintárfolyam mellett. Az idelátogató külföldi turisták persze nem fognak sokat panaszkodni, hiszen a saját nemzeti valutájukért több forintot kapnak és az export is jobban csúszhat.
 
infostart.hu