A Pfizer és az AstraZeneca jól véd a delta variánstól

2021.07.22 18:05

Bár az Európai Gyógyszerügynökség szerint a koronavírus delta változata 40–60 százalékkal fertőzőképesebb, egy brit tanulmány szerint A Pfizer és az AstraZeneca mindkét dózisa szinte ugyanolyan védelmet biztosít a delta mutáció ellen, mint az eddig domináns alfa variánssal szemben.

illusztráció

Nagyon hatékony a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca vakcinája a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsával szemben is – derül ki a New England Journal of Medicine brit egészségügyi szaklapban szerdán megjelent tanulmányból – írja a hvg.hu. A kutatómunka eredménye szerint az említett védőoltások mindkét dózisa szinte ugyanolyan védelmet biztosít a delta mutáció ellen, mint az eddig domináns alfa variánssal szemben.
 
A tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a Pfizer–BioNTech-vakcina mindkét adagjának beadása 88 százalékos védettséget ad a tünetekkel járó megbetegedés ellen a delta, és 93,7 százalékos védettséget az alfa variáns esetében. Az AstraZeneca 67 százalékos védelmet nyújt a delta, és 74,5 százalékos védelmet az alfa variánssal szemben.
 
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti közleményében arra figyelmeztetett, hogy a delta variáns terjedése egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és komolyan hátráltatja a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseket, ahogy a társadalom és a gazdaság újranyitását is.
 
Az EMA szerint a delta változat 40–60 százalékkal fertőzőképesebb, és magasabb kockázatú kórházi kezeléseket vonhat maga után.
 
A közleményben a szakértők rámutattak továbbá, hogy a nyár végére a fertőzöttek 90 százalékát a delta variáns fogja okozni.
 
forrás: hvg.hu