A polgármester-választások eredményei lesznek meg először

2019.10.01 14:52

A Nemzeti Választási Iroda elnöke arról számolt be a Nemzeti Választási Bizottság ülésén, hogy arra kérte a szavazatszámláló bizottságokat, hogy október 13-án először a főpolgármester- és polgármester-választások szavazólapjait számolják össze. 

korábi felvétel

Képtalálat a következőre: „pálffy ilona nvi”

Pálffy Ilona hozzátette: Budapesten a helyi választási irodák döntenek arról, hogy a polgármester- vagy a főpolgármester-választás szavazólapjait számolják-e össze előbb. Ezután kerülhet sor a képviselőtestületi tagokra, és a a megyei közgyűlésre leadott voksok összeszámlálására. Az MTI szerint Pálffyék úgy kalkulálnak, hogy október 13-án már 8 órától érkeznek az első eredmények
 
Az NVI vezetője figyelmeztetett: mivel a nemzetiségi választók idén a nemzetiségi szervezetek kérésére nem külön szavazókörben szavaznak majd, hanem a lakóhelyük szerinti szavazókörben, lassíthatja a szavazást. Pálffy Ilona ezt azzal indokolta, hogy a nemzetiségi választópolgároknak adott eseten akár hat szavazólapot – hármat az önkormányzati választásra, hármat pedig a nemzetiségire – kell kitölteniük, ráadásul a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó borítékokat le is kell zárnia a választópolgárnak.
 
Kijelentette:
Fennáll a veszélye annak, hogy a szavazólapok összekeverednek.
 
Ezért arra utasította a helyi választási irodákat, hogy a szavazást úgy szervezzék meg, hogy előbb az önkormányzati választás fehér szavazólapjait adják át a választóknak, majd – miután kitöltötték és leadták azokat – a zöld színű nemzetiségi szavazólapokat.
 
forrá: mti.hu / 444.hu