A problémák ellenére is szeretik a lakók az Avas II-es ütemét – folytatódott a választókerületi bejárás

2021.07.20 18:04

Köztisztasági, közbiztonsági és közlekedési problémák is megoldásra várnak az Avas II-es ütemében, az Áfonyás utca tágabban vett környékén – ez derült ki a polgármesterrel tartott városrészi bejáráson, kedden.

– Tudom, hogy nem állhat minden utcasarkon rendőr, de a közterületi italfogyasztással és a szemeteléssel kezdeni kell valamit – panaszolja nekünk a Szentgyörgy utcában élő Erzsébet (külön kérte, hogy a teljes nevét ne tegyük közzé – a szerző), miután hosszasan magyarázta Veres Pál polgármesternek és Szarka Dénes képviselőnek, hogy melyek a leginkább neuralgikus pontok a lakótömbjénél.
 
Sokan nem a szemetesekbe dobják a hulladékot, a házak között, a padoknál isszák meg a napi sör és/vagy tömény adagjukat, de sok az eldobott cigicsikk és a fel nem szedett kutyagumi is. – Azt gondolom, hogy a lakók is nagyon sokat tehetnének azért, hogy szebb környezetben élhessünk. Ez a mi felelősségünk is. Legyen már igénye az embereknek a szépre, a jóra! – fakad ki az idős asszony.
 
Fotó: Mocsári László
 
Az újabb városrészi bejáráson ezúttal a Szentgyörgy úti posta környékét és az Áfonyás utcát tekintették meg a városvezetők és polgármesteri hivatal osztályvezető szakemberei. Ahogy eddig, úgy most is a megoldásra váró problémákra fókuszáltak, maximálisan figyelembe véve a helyiek igényeit. Néha az volt az érzésünk, hogy spontán utcafórumon vagyunk, ahol bárki elmondhatja, meglátása szerint hogyan lehetne élhetőbbé tenni a környéket.
 
Mondjuk azzal, hogy meggátolják a „rallizást”. Merthogy vannak, akik hobbiból gyorsulgatnak, driftelgetnek a szűk avasi utcákban több helyi elmondása szerint is. Sűrűbb rendőri ellenőrzésekkel ezt ki lehetne küszöbölni – hangzik a panaszra adott válasz. De felmerül, hogy a Szentgyörgyre felfelé vezető meredek utcán a járda nem akadálymentesített – így (amint az a lenti képen is látható) a kismamák az úttesten kénytelenek tolni a babakocsit. Autóforgalomban. A polgármester azonban más problémákról is tudomást szerzett.
 
 
– Ez egy szép környék egyébként, sok zöld területtel, ahol a gondok abból adódnak, hogy viszonylag kis területen nagyon sokan laknak a tízemeletes épületekben – mutat körbe Veres Pál. – A járdák, lépcsők állapota, a szemetelés mellett alapvetően abból adódik gond, hogy egyesek nem tartják be a legalapvetőbb együttélési szabályokat sem. Elég csak például a felelős kutyatartás legalapvetőbb előírásaira gondolni, vagy, hogy a szemétnek a kukában a helye.
 
A városvezető arra kérte a terület önkormányzati képviselőjét, hogy mérje fel és gyűjtse össze, melyek a leginkább neuralgikus pontok, és ezt jelezze a rendészet és a rendőrség felé. Szarka Dénes erre ígéretet tett, de beszámolt az eddig megvalósult fejlesztésekről is: bővült a lámpák és a parkolóhelyek száma, egyes járdaszakaszokat pedig kijavították és akadálymentesítették. Még tovább bővítik a hulladékgyűjtők számát. És akár fekvőrendőrt is kihelyeznek.
 
 
A bejáráson kiderült az is, hogy – a közrenddel kapcsolatos problémákat leszámítva – a lakók szeretnek itt élni, az Avason ugyanis szinte minden helyben elérhető. A polgármesteri bejárás szerdán a belvárosban folytatódik.
 
Kujan István
minap.hu