A rendőrök csaknem egyharmada oltatlan, súlyosabb létszámhiány fenyeget (+videó)

2021.10.30 06:07

Eltérő véleményen vannak a munkavállalói és munkáltatói szakszervezetek a kötelezővé tehető Covid-vakcináról. Mészáros Lőrinc cégeinél nem fog kelleni.

Alapvetően ellenzik a munkavállalói szakszervezetek a koronavírus elleni vakcina kötelezővé tételét, az állami szerveknél, mint például a rendőrségnél ráadásul az eddiginél is súlyosabb munkaerőhiányhoz vezethet – derült ki az RTL Híradó péntek esti riportjából.
 
Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy az átoltottság növelése érdekében a munkavállalók kötelezővé tehetik az alkalmazottjaiknak az oltást. A döntés az állami szféra minden dolgozóját érinti: azok, akik ügyfelekkel dolgoznak, december 15-ig, akik nem, azok január 31-ig kell beoltassák magukat.
 
Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati dolgozók szakszervezetének elnöke szerint most sincs elég rendőr és tűzoltó, és a kormány döntése miatt „nem lesz ki elvégezze a munkát.” A Független Rendőr Szakszervezet szerint ráadásul ez utat nyit azoknak, akik eddig is szerettek volna leszerelni, de a veszélyhelyzet miatt nem tudtak, mert nem volt engedélyezve. A rendőrség átoltottsága jelenleg 68,9 százalékos.
 
A versenyszférában a vállalkozók többsége még nem döntött a kötelező oltásról, de Mészáros Lőrinc cégeinél már lehet tudni, hogy nem kérik mindenkitől a vakcinát.
 
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Karsai Zoltán azt mondta a híradónak: bízik benne, hogy nem kötelezik a munkavállalókat az oltásra. Ha mégis, akkor szerinte csak akkor lenne igazságos,
 
ha a vendégektől, vásárlóktól is kérnék cserébe a védettségi igazolást.
 
A Vállalkozók és Munkáltatók országos szövetsége mindazonáltal arra számít, hogy sok munkahelyen kötelező lesz az oltás.
 
 
 
forrás: rtl.hu