A rendőrség kiemelten kezeli az idős emberek elleni bűncselekményeket

2015.05.29 13:56

A rendőrség kiemelten kezeli az idős emberek ellen irányuló bűncselekményeket – mondta Varga Balázs, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának alezredese az M1 aktuális műsorában.

Az utóbbi időben gyakorivá vált az "unokázás" módszere, amleynek lényege, az idős embereket valamilyen ürüggyel felhívják: például azzal, hogy unokája bajba került, vagy baleset érte és ezért pénzt kell neki vinni. Varga Balázs, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának alezredese szerint jó módszer, ha a nagyszülő valami olyasmit kérdez, amit csak a család, az unoka tudhat.

Az ORFK azt is javasolja, hogy családon belül állapodjanak meg bizonyos "titkos jelekben", hogy kiszűrjék a csalókat. A rendőrség ezzel együtt azt ajánlja, ha ismeretlen jelentkezik náluk valami ürüggyel, hívjanak fel egy családtagot, hogy kiderüljön valóban történt-e baj, illetve hívják az illetékes rendőrkapitányságot. Ilyen esetekben az elkövetők általában visszariadnak a bűncselekmény elkövetésétől - mondta az alezredes.

mti.hu