„A rozsdazónától egy új Miskolcig”

2015.06.06 22:10

A városi identitás vizsgálata, a helytörténeti kutatások, és az ezek eredményeit bemutató kiállítások, kiadványok, rendezvények szervezése terén végzett tevékenységéért „Az év civil szervezete” díjban részesül az Észak-Keleti Átjáró Egyesület.

Az egyesület közhasznú civil szervezet, tagjai többségében kulturális antropológus végzettségűek, illetve újságíró, pedagógus, történész, zenész, stb. Miskolci fiatalok. A maguk eszközeivel, képzettségük, lelkesedésük, kreativitásuk munkába állításával tevékenykednek a jelenkori Miskolc felvirágoztatása érdekében.

Az egyesületet 2007-ben hozták létre, s azóta – szinte kizárólag pályázati úton elnyert támogatások segítségével – immár tucatnyi nagyobb és jó néhány kisebb projektben vettek részt tagjai, munkatársai.

Fő tevékenységük a kortárs városi identitás vizsgálata, megalapozása, annak helyreállítása. Ehhez társulnak a helytörténeti kutatások, ezek eredményeit bemutató kiállítások, kiadványok, rendezvények, iskolai előadássorozatok, szakkörök, tanórák, vetélkedők, internetes játékok, zenei és más művészeti fesztiválok.

Az egyesület tevékenységében a helyismeret témájához később csatlakozott a környezetvédelem, az ökologikus szemlélet terjesztésének ügye is. Kutatásaik eredményei könyv formájában is meg tudtak jelenni az egyesület gondozásában, ilyenek az „A Célváros”, illetve az „Utánam, srácok!” tanulmánykötetek. Az Átjáró lokálpatrióta kötetsorozata A privát félmúlt Miskolcon címet viseli.

Perecesen, az egykori bányásztelepülésen, egyik kutatási helyszínükön a felsorolt tevékenységek mellett a szervezet részt vett a néhai szabadtéri színpad felújításában is.

A 2014-es esztendő sok újdonságot hozott az egyesület életében. Az év folyamán eddigi legnagyobb szabású projektei valósulhattak meg, zárulhattak le, és elvégzett munkájuk eredményességéről egy nem várt nagyságrendű visszaigazolás is érkezett: múlt év tavaszán az oktatás, képzés és tudatosságnövelés kategóriában az Észak-Keleti Átjáró Egyesületnek ítélték oda a rangos, európai „Europa Nostra”-díjat. Az elismeréssel "A rozsdazónától egy új Miskolcig" című projekt céljait, eredményeit és helyi közösségi jelentőségét ismerték el.

Az egyesület tagjai több mint öt éve működnek öntevékeny csoportként Miskolc város és térsége kulturális életében, azzal a céllal, hogy az itt élők minél szélesebb körben vehessenek részt színvonalas művészeti, kulturális és tudományos rendezvényeken, kiállításokon.

minap.hu