A sertéshús áfájának csökkentése javítja a versenyképességet

2015.05.02 14:02

A Fidesz szerint a sertéshús áfájának öt százalékra csökkentése nemcsak fehéríti az ágazatot, hanem az importtal, feketegazdasággal küzdő cégek versenyképességét is javítja.

Győrffy Balázs, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az elmúlt években is több lépést tettek azért, hogy segítsenek a sertéságazaton. Egyebek mellett 2014 januárjától az élő- és félsertés áfáját 5 százalékra csökkentették, ennek hatásaként mintegy 200 ezerrel, 3,2 millióra nőtt a sertésállomány, növekedésnek indult az export, és 10-15 százalékkal nőtt a vállalkozások száma ezen a területen - sorolta.

A mostani, 25 milliárd forintba kerülő áfacsökkentéssel tovább folytatják az ágazat fehérítését. Bíznak abban, hogy a döntés hosszútávon is megalapozottnak bizonyul, a tisztességes vállalkozók munkahelyeket tudnak megőrizni, teremteni és növekedési pályán marad az ágazat - mondta.

Győrffy Balázs kifejtette: fokozatosan valósulhat meg a teljes élelmiszer-ágazat besorolása alacsonyabb áfakörbe, mert csak drasztikus mértékű áfacsökkentés érne el a fogyasztókig, ami viszont számításaik szerint mintegy 240 milliárd forintba kerülne, és ezt a költségvetés jelenleg nem bírja el. A következő lépésnek a baromfiágazatot kell érintenie - jelentette ki.

mti.hu