A Szabad Európa Rádió magyar adása kész a visszatérésre

2019.09.07 05:47

Már csak a kongresszus döntésére várnak.

A Szabad Európa Rádió magyar adása kész a visszatérésre
 
Úgy tűnik, 1993-as bezárása után újraindulhat a Szabad Európa Rádió magyar adása. A The New York Times cikke szerint ehhez már csak a kongresszus döntésére van szükség, ami akár már ebben a hónapban megszülethet. A lap szerint ez egy válasz arra, hogy az Orbán-kormány eltávolodott a szabadságtól és a nyitottságtól.
 
John Lansing, az indítást tervező független szövetségi ügynökség, a United States Agency for Global Media vezetője a lapnak azt mondta, a kezdeti költségvetésük eléri a 750 ezer dollárt. Úgy tervezik, hogy Budapesten irodát hoznak létre. A jövő évre tervezik az indulást, teljes gőzzel 2021-ben fog üzemelni a rádió magyar adása.
 
A rádió küldetésének tekinti, hogy független híreket vigyen el olyan helyekre, ahol a sajtó nem vagy nem teljesen szabad.
 
A lap arról is ír, hogy  David Cornstein, Washington budapesti nagykövete arra törekedett, hogy tompítsa a Rádió Szabad Európa visszatérésének hatását: garanciákat szeretett volna látni arra, hogy a rádió nem a magyar kormányról szóló negatív hírekre és oknyomozó munkára koncentrál majd.
 
A United States Agency for Global Media viszont ezt úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok kormánya beavatkozik szerkesztői függetlenségükbe, amit konkrétan törvény tilt. A nagykövet ezt úgy kommentálta, hogy elkötelezett az amerikai és demokratikus értékek előmozdítása iránt, beleértve a szólásszabadságot és a sajtószabadságot.
 
A cikk kitér az Orbán-kormányok intézkedéseire is, amelyekkel az illiberalizmus felé vezeti Magyarországot. Felemlegeti az új alkotmány elfogadását, a választási törvény átírását és azt, hogy kormányközeli szereplők elfoglalták a média nagy részét, ami erősen kormánypárti és nyitott a gyűlöletbeszédre, illetve az összeesküvés-elméletekre.
 
Az amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján működő rádió román és bolgár adása idén januárban indult újra.
 
hvg.hu