A szakértő szerint akár meg is érezhetik az emberek a különadók (+videó)

2022.05.26 18:52

Nyolc szektortól több mint 800 milliárd forintot von el a kormány idén. A különadó részleteit a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter ismertette a Kormányinfón. Nagy Márton azt mondta: a lakosságnak mindez nem jelent többletterhet. Az ATV Híradónak nyilatkozó elemző azonban arra emlékeztet: a tranzakciós adó korábbi emelését az emberek is megérezték. A DK szerint megszorítócsomag jön.

 
Csak a magyar rendszámú autóknak jár a kedvezményes benzin – ezzel a bejelentéssel kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely. A miniszter szerint a visszaélések miatt, a kormány finomít a benzinárstop politikáján. „Ezeket a visszaéléseket azzal tudjuk megakadályozni, hogyha a magyar rendszámú autók számára tesszük lehetővé a tankolást a benzinkutaknál, úgyhogy ezt a holnapi naptól be fogjuk vezetni” – jelentette ki Gulyás Gergely.
 
Közben Nagy Márton kiadáscsökkentő lépéseket jelentett be. A gazdaságfejlesztési miniszter az állami beruházások átütemezéséről és minisztériumi költségcsökkentésről beszélt. Ezután részletezte, hogy milyen különadókat vezet be a kormány. A kormány összesen nyolc szektortól, több, mint 800 milliárd forintnyi extra profitot von el. A bankszektortól – a tranzakciós illeték kibővítésével – 300 milliárdot vesz el idén a kabinet. A biztosítási szektor 50, az energiaszektor 300, a kiskereskedelmi 60, a telekommunikációs szektor pedig 40 milliárd forintnyi plusz adót fizet idén. A légitársaságok és gyógyszerforgalmazók sem maradnak ki. 2023-tól pedig újra lesz reklámadó is.
 
Nagy Márton szerint ezekből a lakosság nem érez majd semmit.
 
Mi nem vesszük el a profitot, mi az extra profitot vonjuk el, ez nagyon-nagyon fontos. Ezért adott esetben nem is gondoljuk, hogy ez a fajta elvonás, ez megjelenne akár a fogyasztóknál áthárított áremelkedések tekintetében” 
– fogalmazott a miniszter.
 
A DK szerint a bejelentés nem más, mint egy megszorítócsomag. A párt elutasítja, hogy az elhibázott gazdaságpolitikát az emberek fizessék meg.
 
Nem támogatjuk, hogy drágább legyen a bankolás és minden biztosítás, nem támogatjuk a gyógyszerárak emelését, és nem támogatjuk a repüléseket érintő áremeléseket sem a Fidesz megszorító intézkedései nyomán, márpedig ez fog történni” 
 
– mondta Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője.
 
Nagy Attila Tibor úgy gondolja, hogy a kormány drasztikus lépéshez nyúl, hogy visszaálljon a költségvetési egyensúly. Bizonytalan, hogy ebből kimaradhat-e a lakosság.
 
Én arra emlékszem, hogy valamelyest azért megérezte a lakosság annak idején, például a tranzakciós adó révén a banki költségek valamelyest megemelkedtek” 
 
– idézte fel a politikai elemző.
 
Az áfabevételből nagyjából 3000 milliárd forint folyt be tavaly. Ehhez képest az elemző úgy véli: jelentős a 800 milliárd forintos elvonás.

 

 
mti.hu / atv.hu