A szerdai volt a koronavírus eddigi leghalálosabb napja – Nyárra várhatóan vége lesz a koronavírus járványnak

2020.02.13 08:53

242 ember halt bele egyetlen nap alatt a koronavírus okozta fertőzésbe szerdán a gócpontnak számító kínai Hupej tartományban – írja a BBC a honlapján, hozzátéve: ez volt az eddigi legtöbb áldozatot követelő napja a járványnak.

Koronavírus – védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó sétál az ágyban fekvő koronavírussal fertőzött betegek között, akik nemrégiben érkeztek a Vuhanban nemrégen felépített ideiglenes kórházba február 5-én
 
Fotó: mti.hu /AP / Chinatopix

 

Közben újabb 14 840 embernél diagnosztizálták a vírust, ez is jelentős emelkedés. A hirtelen növekedés ugyanakkor a magyarázatok szerint annak tudható be, hogy csütörtöktől az adatokat az új nemzeti protokollal összhangban összesítik, vagyis a klinikai diagnózis – képalkotás, tünetek és epidemiológiai háttér – alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek számát is hozzáadják azokéhoz, akiknek esetében a teszt már egyértelműen kimutatta a vírus jelenlétét.
 
A halottak száma 1350-re ugrott, a fertőzötteké pedig elérte a 60 ezret.
 
Csütörtökön a kínai hadsereg újabb 2600 katonaorvost és ápolót küldött Vuhanba, ahol velük együtt immár a négyezret is meghaladja a 11 milliós városban szolgálatot teljesítő egészségügyi kontingens létszáma – jelentette a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.
 
Pelenkában mentenek
 
A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán csütörtökön megjelent cikk arról számol be, hogy a járvány elleni küzdelem milyen nehézségeket okoz a Vuhanban működő kórházaknak és dolgozóiknak. Han Ting, a Peking Hszieho Kórház Vuhanba delegált orvosa a hupeji tartományi kormányzat szerdai sajtótájékoztatón számolt be a küzdelem frontvonalában dolgozó orvosok és ápolók munkakörülményeiről. A védőruházatban dolgozó szakemberek a műszak alatt sem inni, sem enni nem tudnak – mondta, hozzátéve: mivel a mosdóba sem mehetnek el, ezért pelenkát vesznek fel, de tisztálkodni is csak a műszak lejárta után tudnak. A kritikus állapotban lévő betegek ellátását végző ápolók 4-6 órás műszakokban dolgoznak, míg az orvosok 6-8 óránként váltják egymást az intenzív osztályokon.
 
 
Ma Hszin, a sanghaji Huasan Kórház igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta: a védőruházat rendkívül kényelmetlen, a szájmaszk pedig kisebesíti az orvosok és nővérek orrnyergét.
 
Miközben azonban a vuhani kórházakban egyre nagyobb energiát és forrásokat fordítanak a koronavírusos betegekre, a más betegségben szenvedőkre egyre kevesebb figyelem jut. A SCMP beszámolója szerint a Vuhanban sürgős ellátásra szoruló rákbetegek, illetve egyéb egészségügyi problémákkal, például asztmával vagy epilepsziával küzdő páciensek ezrei várakoznak hiába.
 
Újabb brit eset
 
Közben újabb brit állampolgár szervezetében azonosították szerdán a koronavírust, így a nagy-britanniai megbetegedések száma kilencre emelkedett. Azok közül azonban, akiket az egyik külön e célra létrehozott angliai karanténban tartottak megfigyelés alatt, a szerdán ismertté vált vizsgálati eredmények szerint senki nem fertőződött.
 
magyarhang.org

Nyárra várhatóan vége lesz a koronavírus járványnak

Nyárra várhatóan vége lesz a koronavírus járványnak, de addig a százezret is elérheti a fertőzöttek száma – közölte a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa csütörtökön, az M1 aktuális csatornán.

Képtalálatok a következőre: Szlávik János https
Szlávik János ezt azzal indokolta, hogy a koronavírusok nem szeretik a nyarat, a SARS-járvány is akkorra ért véget.
 
Jelenleg csökken a fertőzöttek száma, ami részben annak köszönhető, hogy az országok nagy erőfeszítéseket tesznek a behurcolás és az esetleges behurcolás utáni fertőzések elkerüléséért – mondta.
 
Hozzátette: akár egy éven belül hatékony és biztonságos védőoltás állhat rendelkezésre, de már most is vannak olyan, korábban ismert gyógyszerek, amelyek hatékonynak tűnnek a vírus ellen.
 
A magyarországi influenzaszezonnal kapcsolatban elmondta: a járvány elején sok idős betegedett meg, jelenleg viszont főleg gyerekek kapják el. A gyerekeknél általában gyorsabb lefolyású a betegség, és idén ritkán alakulnak ki szövődmények is.
 
A járvány most tetőzik majd, ezért aki teheti, maradjon otthon, ha lázas, fáj a torka és izomfájdalma van – javasolta Szlávik János.
 
mti.hu