A szlovák nyugdíjasokra nem, de a csehekre és lengyelekre irigykedhetnek a magyarok

2021.10.17 07:28

A nyugdíjak alakulása a belpolitika egyik forró témájává vált, Orbán Viktor erről beszélt legutóbbi Facebook-videójában, miközben a 13. havi nyugdíj 2009-es megszüntetése a kormányoldal egyik legtöbbet hangoztatott kritikája a 2010 előtti kormányokkal szemben. Ehhez képest az időskorú magyarok helyzete a 2010-es években sem javult jelentősen, sőt, 2015 és 2019 között valamicskét romlott is.

Nagyapa szavazott, az unoka bedobja
 
Fotó: Koszticsák Szilárd / mti.hu
 
Az Eurostat legfrissebb – sajnos még csak 2018-as – adatai szerint vásárlóerő-paritáson mérve az átlagnyugdíj értéke európai összehasonlításban Magyarországon viszonylag alacsony, mindössze hét olyan uniós tagállam (és még további három unión kívüli, de az Eurostat által elemzett ország) van, ahol a helyi árszínvonal mellett a magyarországinál is kevesebbet érnek az átlagnyugdíjak.

 

 


A térképen jól látszik, hogy ezek a posztszocialista államok közül kerülnek ki, ezen országcsoporthoz mérve tehát még aránylag jó helyzetben vannak a magyarországi idősek. A nyugat-európai nyugdíjakhoz képest azonban szembetűnő az elmaradás, ráadásul nem is kell messzire menni ahhoz, hogy igazán éles különbségeket tapasztalhassunk, ugyanis Ausztriában az átlagnyugdíj vásárlóerővel kiigazított értéke a magyarországinak több mint két és félszerese.
 
Igaz, Ausztria az európai élvonalba tartozik e tekintetben, csak Luxemburgban, illetve az unión kívüli Izlandon tudnak többet vásárolni az idősek az államtól kapott pénzükből.
 
A visegrádi országokat– és viszonyításképp Ausztriát – alaposabban vizsgálva jól látszik, hogy az elmúlt évtizedben nagy átrendeződések nem történtek. Az átlagnyugdíj vásárlóereje összességében mindenhol lassan emelkedett, amit okozhatott a nyugdíjasok összetételének fokozatos változása is (a friss nyugdíjasok jellemzően magasabb ellátást kapnak, mint a már korábban nyugállományba vonultak).
 
Jól látszik, hogy a régiós összehasonlításban hagyományosan jó nyugdíjakat adó
 
Lengyelország stabilan előzi a többi visegrádi államot,
 
Magyarországhoz képest 2010-ben még csak közel harminc, majd 2018-ban mintegy negyven százalékkal jobb megélhetést biztosítva az időseknek. (Ausztria nevére kattintva eltüntethető az ország grafikonja, így jobban láthatóvá válik a különbség a visegrádi országok között.)

 

 


Kérdés, hogy a közbeszédben mostanában sokat emlegetett 13. havi nyugdíj visszavezetése mire lenne elég, ezzel kapcsolatban a Napi.hu végzett számításokat: a gazdasági lap szerint ha már 2018-ban megkapták volna a magyarországi idősek a kiegészítést, akkor sem tudnánk a nyugdíjak értékén alapuló európai rangsoron akár egyetlen előttünk található országot is megelőzni.

 
Hajdu Miklós
G7.hu