A szőlőtermés tíz százalékát elverte a jég

2016.08.15 16:57

Az ország szőlőtermésének mintegy tíz százalékát verte el a júliusi jégeső, egyes területeken a tőkék nyolcvan százaléka sérült meg. A legnagyobb kárt Veszprém megyében okozta a jégverés.

Ahogyan arról az Agroinform.hu beszámolt, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által közölt statisztikák szerint Magyarországon hatezer hektárnyi szőlőterület szenvedett kárt, ami az előállított bormennyiségben az idén és jövőre is érezteti hatását.

A Balatonfüred-Csopaki borvidék háromszáz hektáros területén a termés mintegy nyolcvan százalékában keletkezett kár, míg az ország legkisebb történelmi borvidékeként számon tartott Nagy Somlón a hegyközség 50-60 százalékát verte el a jég. A Balaton-felvidéki borvidéken is komoly károk keletkeztek: a négyszáz hektáros lesencei terület hatvan százaléka, a badacsonyi szőlő közel negyven százaléka károsodott. Figyelemre méltó az is, hogy a legnagyobb, a Kunsági borvidék mintegy húsz százaléka károsodott. A Móri borvidéken és Tolna megyében további ezer hektárt érintettek a júliusi viharok.

agroinform.hu