A tavalyinál több bor kerülhet a magyar pincékbe

2015.08.22 16:56

Meghaladhatja a tavalyit az idén elkészülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió hektoliternyi bor kerülhet a pincékbe. A szőlő felvásárlási ára ugyanakkor emelkedhet, mivel az elmúlt év szegényesebb termése és a csökkenő import miatt a hazai borkészletek alaposan megcsappantak.

Közzétette idei termésbecslését és szőlőárprognózisát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A hegybíróktól beérkezett adatok szerint 2015-ben a gazdálkodók hektáronként 73,95 mázsa szőlőt takaríthatnak be. Így a hozzávetőlegesen 59 ezer hektárnyi ültetvényen összesen 4,33 millió mázsa lesz a szőlőtermés az országban. A HNT szerint ennek megfelelően a seprős újbor és mustsűrítmény becsült mennyisége várhatóan 3 032 372 hektoliter lesz. Ez a szint jelentősen meghaladja a tavaly elért 2,77 millió hektoliter mennyiséget. A hegyközségek 2015-ben 2,78 millió hektoliter újborral számolnak a tavalyi 2,55 millió hektoliterrel szemben.

A HNT prognózisa szerint – a szüretet megelőző kalkulációkat és felvásárlási kommunikációt figyelembe véve – idén a minőségi bor előállítására alkalmas, egészséges szőlő felvásárlási átlagára kilogrammonként 100 forint lehet. Ugyanakkor a szakmaközi szervezet felhívta a figyelmet, hogy az árak kialakításánál azt is számításba kell venni, hogy a szőlőtermelők ebben az évben nem számíthatnak AKG-támogatásra, ami az átlagtermés centrumában egy kilóra vetítve 15 forintot jelent. A szőlőárakra emellett hatással lehet a korábbi évek termelése és a szüret előtti termelői borkészlet nagysága, az export/import mennyisége, a fő exportőr országok átlagos szőlőárai, valamint az éves termelési költségek és a szőlő minősége.

Hazánk az Európai Unió hagyományos bortermelő országai közé tartozik. Az éves bortermelés nagyságát tekintve a közösség 6-7. legnagyobb bortermelő országa vagyunk, ugyanakkor a teljes termelésnek csak nagyon kis szeletét adjuk. Bár az elmúlt hat évben a magyar bortermelés komoly ingadozásokat produkált, az éves bortermelés átlagosan 2,45 millió hektoliter volt. A HNT szerint az utóbbi két évben a termelés kiegyensúlyozottabbá vált, pár százalékkal ezt az átlagot haladja meg. A hegyközségi tanács becslése szerint, mivel a tavalyi szüret elmaradt a 2013-as mögött, valamint az elmúlt egy évben az import is jelentősen visszaesett, ezért a pincékben vélhetően kevesebb a készlet, mint a tavalyi szüret előtt volt. A tavalyi borpiaci év zárókészletét, a szüretből származó betárolt újborkészleteket, az export és import, illetve a kiadott C típusú származási bizonyítványok mennyiségeit alapul véve valószínűsíthető, hogy jelenleg körülbelül 1,9 millió hektó bor van készleten a pincékben – közölte a szakmaközi szervezet. A HNT szakemberei szerint ez a mennyiség keresletnövekedést generál a szőlőfelvásárlásban, ami növelni fogja a szőlőárakat, ráadásul a következő időszakban a várakozások szerint tovább csökken az importált bor mennyisége is.
Míg a hazai borok nemzetközi piaca egyre bővül, az import határozottan és folyamatosan csökken. Ennek oka egyrészt, hogy a HNT 2014-ben piacszervezési intézkedésként ellenőrzési díjat vezetett be. Másrészt az elmúlt hetekben az olasz borhamisítási botrány alaposan elvette az olcsó olasz borokkal foglalkozó importőrök kedvét. A hegyköz­ségek adatai szerint az Olaszországban történt feltételezett visszaélések miatti zárolás és az azzal járó bizalomcsökkenés hatására júniusban és júliusban a bázishoz viszonyítva 8,47 százalékra csökkent az olasz folyóbor importja. Ezzel együtt összességében várhatóan 250 ezer hektoliternyi olasz bor kerülhet a magyar piacra.

Néhány nappal korábban alföldi szőlőtermelők tüntettek a Magyarországra áramló olasz borimport ellen. A demonstráción Budavári László a szőlőtermelők képviseletében előadta, hogy 24 eurócentért, mintegy 72 forintért nem lehet Magyarországra bort szállítani, csak úgy, ha azt hamisítják. Valódi bort ilyen olcsón nem lehet előállítani, az eladási ár még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi – hangsúlyozta.

mti.hu