A téli fagy nem játék: ezt kell tennie a talajjal, ha jövőre bőséges termést akar

2019.10.27 20:07

Ahhoz, hogy kertünk talaja jövő tavasszal frissen és egészségesen várja a bele kerülő növényeket, már most fel kell rá készítenünk. A téli fagyok ugyanis rendesen megedzik majd a földet, és ha azt szeretnénk, hogy a növények sok termést hozzanak, akad néhány teendőnk a következő hetekben.

 
Akad feladat most is a kertben, ha azt akarjuk, hogy jövő tavasszal frissen ébredjen a kert és a talaj, és bőven legyen termésünk is. Szeptemberben már elég sok veteményeságy üresen áll, így ezeket érdemes már most felásni vagy kultivátorral mélyen fellazítani. Ez alól csak a nagyon laza homoktalajok képeznek kivételt, mert ezeket a téli szelek a megművelés után károsíthatják. 
 
A megművelt talajokat célszerű takarással védeni az átfagyás ellen, amire kiválóan alkalmas a félig érett komposzt, a rostos tőzeg, valamint a lehullott levelek. Ha ezek a szükséges mértékben nem állnak rendelkezésre, akkor az átlyuggatott fekete fólia is megfelel. 
 
A kertben lévő díszfák, cserjék és gyümölcsfák lombjának sárgulása már most elkezdődött, ezek a levelek azonban nem értéktelenek, és felesleges zsákba tennünk, vagy elégetnünk őket. A lehullott leveleket érdemes összegyűjteni, és vagy a komposztálóba rakni, vagy pedig a fagyérzékeny növények téli takarására felhasználni.
 
agrarszektor.hu