A túlsúlyos embereknél kevésbé lehet hatékony a Pfizer vakcinája

2021.03.01 10:02

A szakértők szerint az elhízottak nagyjából fele annyi antitestet termelnek, mint egészséges társaik. Egy harmadik adag vakcinára lehet szükségük.

illusztráció
 
A Guardian cikke szerint olasz szakemberek arra jöttek rá, hogy a túlsúlyos egészségügyi dolgozók kevesebb antitestet termelnek az átlagosnál a második oltóanyag beadása után. Még korai messzemenő következtetéseket levonni, de elképzelhető, hogy mindez azt jelenti, hogy egy harmadik körre is szükségük lehet. 
 
Korábbi kutatások azt már elemezték, hogy a túlsúllyal küzdők jobban ki vannak téve a koronavírusnak: ötven százalékkal nagyobb esélyük van a halálra, és 113 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy kórházi kezelésre szorulnak a fertőzésük során. 
 
Aldo Venuti római kollégáival összesen 248 Pfizer/Biontech-vakcinával beoltott egészségügyi dolgozó immunválaszát figyelte, amiből kiderült, hogy hét nappal a második dózis után 99,5 százalékuk teste termelt antitesteket. Az antitestek aránya pedig nagyobb volt, mint azoknál a pácienseknél, akik korábban átestek a fertőzésen, viszont a túlsúlyosabbaknál alacsonyabb antitestszám jelent meg. 
 
"Mivel az elhízás egy magas rizikófaktor a koronavírus megbetegedési és halálozási számainak tekintetében, elengedhetetlen, hogy hatákony oltási tervek készítsük e csoport számára" - fejtette ki Aldo, és hozzátette, hogy bár további vizsgálatok szükségesek, amennyiben nagyobb körben is beigazolódik az elméletük, egy harmadik dózisra lehet szükség egyes pácienseknél. 
 
Egy londoni professzor a cikkben úgy kommentálta a kutatást, hogy azt eddig is tudták, hogy a BMI nagyban befolyásolhatja a szervezet immunválaszát egy oltás után, úgyhogy érdekes megállapítást tettek az olaszok. Mindazonáltal egyelőre csak nagyon kis létszámmal folytak tesztek. 
 
forrás: theguardian.com