"A vágányon gyorsvonat közlekedik..." Óriási terepasztal-bemutató Miskolcon

2015.10.09 16:24

Minden olyan, mint a valóságban, csak kicsiben.  Idősek és fiatalok, hozzáértők és laikusok is megtalálják itt a kedvencüket az elmúlt évtizedekből, valamint hétköznapjainkból.

A miniatűr vonatok pontos másai nagy testvéreiknek. Ugyanúgy állomások között futnak és csak szabadjelzésre indulhatnak. Egy terepasztal elkészítése pár hétvége alatt megvan, de csaknem 200 ezer forintba kerül. Ezekből látható most jó pár a következő napokban a Vörösmarty Művelődési Házban.

vasutmodell_151008_vcs_08.jpg

Hegyek völgyek között zakatol a vonat. A miniatűr terepasztalon, minden olyan, mintha eredeti lenne. Még a homok, a fű, a fák és a bokrok is a valóságot mintázzák. Ugyanúgy, mint maguk a szerelvények. Ezekből 8-10 közlekedik egyszerre a 40 méter hosszú terepasztalon.

– Ez a leggyorsabb – mondja az egyik kisfiú, miközben az állomáson várakozó Railjetre mutat. Ezt a hosszú piros vonatot szereti a legjobban. Németországban már utazott is rajta.

A fantázia világát idéző állomások mellett a valósághű vonatok alagutakon, hidakon, rendező pályaudvaron keresztül futnak. A jelzők szabad jelzésére indulnak és érkeznek.

Réz Tamás, a Miskolci Vasútmodellezők Egyesülete marketingasszisztense elmondta, itt mindig lehet cserélni, vásárolni. Ez olyan, hogy akinek van valamije, behozza, kicseréli és elviszi.

A vasútmodellezés költséges hobbi. Szerelmesei 40-50 ezer forintot is megadnak egy-egy mozdonyért, de például egy komplett Railjet szerelvény 200 ezer forintba kerül. A legtöbben ezért leginkább csak csodálják a terepasztalon száguldó szerelvényeket. Egy-egy kiállításra több ezren kíváncsiak Miskolcon.

minap.hu

Fotó album itt>>