A Várban tartja fogva saját lakóit a Fidesz

2019.04.03 18:09

Folyamatosan jönnek a hírek a piacinál alacsonyabb áron osztogatott budai vári lakásokról, a botrányok azonban egyelőre nem fognak a fideszes vezetésen. Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint ennek oka a lakosság kiszolgáltatottsága, az, hogy a kormánypárti vezetés évek óta fogva tartja a kerületieket.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

 

Szinte ingyen, szociális alapon bérel lakást Bayer Zsolt, méghozzá a főváros egyik legelőkelőbb részén, a budai Várban, Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcában. A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa a portál szerint február vége óta birtokolja a közel 50 négyzetméteres lakóingatlant, amiért az önkormányzattól kikért adatok szerint kevesebb, mint 32 ezer forintot fizet havonta.
 

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd fővárosi közgyűlési képviselője, korábbi I. kerületi önkormányzati képviselő szerint ennyiért nemhogy a várnegyedben, de egy külső peremkerületben sem lehet piaci áron lakáshoz jutni, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az I. kerületi önkormányzat hosszú évek óta átláthatatlanul és önkényesen osztogatja a szociális lakásokat. Ez közvagyonnal való visszaélés, vagyis nettó korrupció – teszi hozzá.
 
A politikus a Hírklikk megkeresésére elmondta, Bayer esetében is az a fő probléma, hogy teljes titokban zajlott a pályáztatás, még az önkormányzati képviselőknek sem volt információja róla. A városvezetés titkolózása egészen mostanáig tarthatott, legutóbb azonban legalább egy olyan javaslatot sikerült átvinnie V. Naszályinak és a helyi ellenzéknek, amely a kerületi lakásrendeletet úgy módosította, hogy ma már képviselő-testületi jóváhagyás kell minden bérlakás kiosztásához.
 
Hogy a Bayer-féle lakásnak, illetve a korábbi botrányos eseteknek, például amikor maga a polgármester pályázott és nyert el jóval a piaci ár alatt egy jó fekvésű vári ingatlant, lesz-e politikai következménye, az a kerületi polgármesterségre aspiráló V. Naszályi szerint attól függ, hogy a lakosságnak lesz-e bátorsága fellépni a kerületvezetéssel szemben. A lakosság ma fél és bizonytalan, mert ki van szolgáltatva a Fidesz által az ellenzékről terjesztett pletykáknak, amelyek szerint ő például felemelné a lakbéreket.
 
V. Naszályit egyébként aligha lehet azzal vádolni, hogy nem a lakók érdekében lép fel, és kizárólag a saját politikai karrierjét építgeti a budai vári ingatlanügyek napirenden tartásával. A Párbeszéd politikusa születésétől fogva I. kerületi lakos, három gyermekével jelenleg is a Vízivárosban él, egyik legelső feladatának pedig polgármesterré választása esetén is azt tartaná, hogy készüljön egy átfogó felmérés a kerület ingatlanállományáról.
 
Ha ez megvan, akkor ehhez egy olyan hasznosítási tervet kellene készíteni, amelynek része kellene legyen egy igazságos és méltányos bérlakás-pályázati program is, amely azt célozza, hogy a budai várnegyed ne a NER-lovagok elitnegyede legyen, hanem az itt élő családok lakhatását biztosítja. Ez utóbbi ugyanis az önkormányzat első számú feladata V. Naszályi Márta szerint.
 
Nagy András
hirklikk