A vasárnapi misén búcsúzott a hívektől Palánki Ferenc püspök Miskolcon

2015.11.08 18:26

Búcsúzott a hívektől és a Mindszenti plébániától Palánki Ferenc. A püspök vasárnap celebrált utoljára misét Miskolcon. Ezután a Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökeként szolgál.

 

Szentmisén búcsúzott a miskolci hívektől és a Mindszenti plébániától Palánki Ferenc, a Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke. A szertartás végén a város nevében Pfliegler Péter alpolgármester és Molnár Péter, a KDNP városi frakcióvezetője köszöntötte a megyéspüspököt.

Palánki Ferenc 1964-ben vallásos családban született Balassagyarmaton. Ott is érettségizett, majd a Győri Főiskolán szerzett üzemmérnöki diplomát.

palanki_151108_fkcs.jpg

-  Közben másfél év katonaság után gondoltam azt, hogy talán engem másra hívott az Úr. Mindig is volt bennem élő kapcsolat az Istennel és mindig is törekedtem erre – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Palánki Ferenc, Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

1989-ben ezért jelentkezett az Esztergomi Hittudományi főiskolára. 1993-ban szentelte diakónussá Ternyák Csaba akkori segédpüspök. Elsőként Balassagyarmatra került káplánnak, majd plébános volt Dorogházán és az egyházi bíróságon is dolgozott. 2010-től egri segédpüspök, 2013-tól pedig az Egri Főegyházmegye általános helynöke. Szeptemberi kinevezése után a Debreceni Szent Anna főszékesegyházban teljesít szolgálatot.

- Semmi különöset nem csináltam, csak ahol voltam, ott mindig próbáltam a szeretet nyelvén beszélni, az az adottságom, hogy egy ilyen derűs lélek vagyok, szeretem a humort, szeretem az örömet megosztani másokkal – mondja Palánki Ferenc.

Palánki Ferenc megyéspüspök beiktatása november 14-én a debreceni Szent-Anna székesegyházban lesz. Az Egri Főegyházmegye általános helynöki feladatainak ellátására még nincs meg az utódja, de a Mindszenti plébánián már igen. Itt Lipcsák János áll szolgálatba.

minap.hu