A vasárnapi zárva tartás kiterjesztése is napirenden

2015.04.28 07:33

Visszakerült a parlament elé az a törvényjavaslat, amihez két hete nem lett meg a kétharmad - ma a feles többséget igénylő részeket elfogadhatják. Újra alakítgatják a vasárnapi zárva tartás szabályait is, délután pedig elkezdik a vitát az új adótörvényekről.

A mai első napirendi pontként az állami földvagyon kezeléséről szóló törvényről szavaznak a képviselők. Ez az a javaslat, amelynek a kétharmados többséget igénylő részeihez nem lett meg két hete a minősített többség - ma visszahozták a parlament elé a feles többséget igénylő részeket. Szerintük csupán a koherenciazavart szüntetnék meg a mostani változtatásokkal, az ellenzék viszont úgy véli: azzal, hogy a nemzeti parki földeket a tervezet beteszi a Nemzeti Földalap felügyelete alá, a természetvédelem most meglévő szintjét csökkentené, így alkotmánysértő.

Ma szavaznak a magyar védőnők napjáról - nagy vita itt nem volt, ötpárti konszenzus várható arról, hogy ezután minden év június 13-ra tegyék ezt a napot.

Ezután módosítják a sporttörvényt. A javaslat lehetővé teszi, hogy ha egy sportcélú ingatlan csak részben állami tulajdonú, oda kijelölhessenek vagyonkezelőt. Ezen kívül a 2017-es vizes világbajnoksággal kapcsolatos beruházások gyorsítását tenné lehetővé a javaslat, valamint a Honvéd vagyonkezelésébe adják a Tüzér utcai sporttelepet. A BVSC vagyonkezeléséből az eredeti javaslattal több, a vasút számára fontos területet kivettek volna, ám egy módosítóval ez mégsem kerülne be a végleges szövegbe.

Ma délelőtt elfogadhatják az atomhulladék kezelésénem nemzeti stratégiáját is. Magyarországon a kiégett üzemanyag kezelését illetően még nem született végleges döntés, ezért a kiégett üzemanyag átmeneti tárolása mellett folyamatban van egy mélységi geológiai tároló helyszínének kiválasztása - szögezi le a tervezet. A  hazai radioaktívhulladék- és  kiégett  üzemanyag-kezelési  programok  négy  helyszínhez kötődnek: Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló, Püspökszilágy-Kisnémediben; Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, Bátaapátiban; Kiégett  Kazetták  Átmeneti  Tárolója, Pakson; nagy aktivitású hulladék-elhelyezési program, Bodán.

Ezután egy újabb környezeti ügy következik: a Kiotói Jegyzőkönyv teljesítésével kapcsolatban az éves klímavédelmi díj szabályait szavazzák meg, amiből a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság működését finanszírozzák.

Ha ezen is túljutottak, energetikai törvényeket módosítanak - nyolc törvényt írnak át egy csomagban. Kibővítik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének rendeletalkotási jogkörét és módosítják a bányajáradék számítási képletét is. Ezután a banki elszámolás során tapasztalt visszaélések elleni fellépéshez kellő törvénymódosításról szavaznak - a kormányzati indoklás szerint csak technikai részletszabályokról van szó. Végül visszatérnek a vasárnapi zárva tartásra: a változtatás alapvető célja az volt, hogy a belvárosi üzletekre – egészen pontosan a világörökségi területekre – is kiterjesszék a jogszabály hatályát, ám néhány könnyítés is életbe lép.

A szavazások után négy törvényről tárgyalnak még. Elsőképp a köznevelésről és ezzel összevonva a szakképzésről vitáznak, majd jöhet az adótörvények módosítása. Ezután az idei költségvetés átírásáról tárgyalnak, végül a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésével kapcsolatos törvénymódosítások vitájával zárják a napot.

vg.hu