A velencei békekötésre emlékeztek a Diósgyőri várban (+fotók)

2020.09.27 10:12

A Diósgyőri várban azt a pillanatot idézték fel szombaton, amikor a királynék vára felkerült a világtörténelem térképére.

Fotó: Végh Csaba

 

A turini békekötés ratifikálását és egyben az olasz és a magyar kultúra találkozását elevenítette fel a vár hétvégi programja. A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend drámajátékkal idézte fel az eseményeket, a látogatók pedig dr. Lovász Emese régész előadását is meghallgathatták a témával kapcsolatosan. 
 
 
1381-ben a velencei dózse díszes kíséretével érkezett Nagy Lajos várába, hogy a hosszú háborúskodást lezáró turini békekötést ratifikálja. Pompás öltözetű követek, szemet gyönyörködtető kincsek hirdették Velence nagyságát és behódolását a Lovagkirály előtt. A béke érdekében az itáliai Velence városa, lemondott a dalmát partvidékről, és évente 7000 aranydukát hadisarcot fizetett, valamint vásár- és ünnepnapokon köteles volt felvonni az Anjou liliomos lobogót a Szent Márk téren. 
 
 
A Diósgyőri várban évről évre felelevenítik a békekötés körülményeit, és megemlékeznek a magyar történelem ezen időszakáról. 
 
 
Az idei programon a témához kapcsolódó tudományos ismeretterjesztő előadással és hagyományőrző bemutatóval várták az érdeklődőket.
 
minap.hu