A vírus elleni küzdelem helyett, az önkormányzatok kifosztásán dolgozik a kormány

2020.05.13 16:07

Az éjjel a kormány újabb törvényjavaslatokat terjesztett a parlament elé, ezek közül az egyik – Semjén Zsolt által jegyzett – az úgynevezett különleges gazdasági övezetek felállításról szól, vette észre az atv.hu. Az MSZP szerint, a vírus elleni küzdelem helyett, a települési önkormányzatok kifosztásán dolgozik a kormány.

Semjén javaslata alapján, minden olyan beruházás, amelynek értéke meghaladja az öt milliárd forintot különleges gazdasági övezetté nyilvánítható. A kormány szerint, a különleges gazdasági övezet ismérve az, hogy ilyen beruházások engedélyezésbe a település nem folyhat bele, illetve a befolyó helyi adókat nem a település, hanem a jellemzően fideszes többségű megyei önkormányzatok vetik ki, kapják meg és költhetik el.
 
 
A kormány rendeleti úton – élve a különleges jogrenddel – már ideiglenesen bevezette a különleges gazdasági övezet fogalmát – ennek elszenvedője Göd városa, ahol a Samsung új e-autókhoz használatos akkumulátorgyárat épít, mintegy 300 milliárd forint értékben. A rendelet következtében, Göd városa több milliárd forintnyi helyi iparűzési adótól esik el évente. A rendelet még száz milliárd forintban határozta meg a különleges gazdasági övezet értékhatárát.   
 
A száz milliárdos értékhatáron belül összesen öt nagyberuházás esik, ám azzal, hogy a kormány Semjén Zsolt jegyezte törvényjavaslattal öt milliárdra csökkenti le a beruházási értéket – több tucat önkormányzatot érinthet hátrányosan a javaslat. A törvényjavaslat megengedő, tehát ezen területeken lévő beruházásokat a kormány különleges gazdasági övezetté nyilváníthatja, de nem köteles azzá nyilvánítani. Vagyis a törvény lehetővé teszi, hogy a kormány politikai alapon szelektáljon, mint Göd esetében, ahol ellenzéki az önkormányzat és a városvezető is.
 
Ezzel szemben fel sem merült, hogy debreceni BMW-gyárat vagy épp a kecskeméti Mercedes-gyárat különleges gazdasági övezetté nyilvánítsák, ami összefügghet azzal, hogy mind a két várost megbízható fideszes káderek vezetik. 
 
Az MSZP szerint, a vírus elleni küzdelem helyett, a települési önkormányzatok kifosztásán dolgozik a kormány.
 
A szocialisták úgy vélik, a kormány a gépjárműadó elvételével már jelentős bevételkiesést okozott valamennyi önkormányzatnak, azonban a különleges gazdasági övezetek kijelölésével, kimondottan az ellenzéki vezetésű településekre lőnek. Mindezt a veszélyhelyzet árnyékában, akkor, amikor a települések a kormány el nem végzett feladatait is megoldják.
 
Az Orbán-kormány a koronavírus-járvány időszakában, rendkívüli felhatalmazás birtokában, bevezeti a „különleges gazdasági övezet" fogalmát a magyar jogrendbe, de nem a fejlődés, hanem a független önkormányzatok megroppantása érdekében. Ezt hamar be is bizonyította. Az új kormányzati elképzelés első áldozata az ellenzéki vezetésű Göd lett, amely így emiatt elesett a bevételei harmadától – olvasható a párt közleményében.
 
Az MSZP szerint a Fidesz most törvényi szintre akarja emelni az einstandolást, hiszen ha valahol kijelöl egy különleges gazdasági övezetet, akkor az a terület és az ott képződő adók a fideszes vezetésű megyei önkormányzatokhoz kerülnek. Azaz elveszik a városok, falvak pénzét, hogy ők dönthessenek annak elköltéséről. Mindezt valószínűleg azért, hogy még több pénzzel megtámogathassák az oligarcháikat.  
 
Az MSZP elfogadhatatlannak tartja az önkormányzatok kisemmizését, és minden lehetséges módon fel fog lépni a Fidesz kicsinyes bosszúpolitikája ellen.
 
hirklikk.hu