A vizsgált strandok harmada elbukott az ÁNTSZ tesztjén

2015.06.24 10:40

A szezon kezdetéig a fürdők közel felét ellenőrizte a tisztiorvosi szolgálat, és összességében megfelelőnek találták az eredményeket, de a fürdők egyharmadánál találtak hibákat. A leggyakoribb hiányosságok között a zuhanyzók, illemhelyek nem megfelelő állapota, a burkolatok töredezettsége, a takarítottság hiánya szerepel - közölte az ÁNTSZ.

Az ellenőrzött medencés fürdők kétharmada mindenben megfelelt a közegészségügyi elvárásoknak - tudatta szerdai közleményében az ÁNTSZ.

Jelenleg 575 medencés közfürdő működik az országban, ezek többsége, háromszáz egység csak szezonálisan üzemel. A szezon kezdetéig a fürdők közel felét ellenőrizték, a júniusban nyitó medencés fürdők vizsgálata pedig jelenleg is zajlik. Jellemző, hogy a közegészségügyi felügyelők, tisztiorvosok évről-évre ugyanazokkal a visszatérő problémákkal találkoznak.

Mit vizsgáltak?
Összességében a fürdők többsége megfelelt a közegészségügyi elvárásoknak. Az ellenőrzött szabadtéri medencék döntő többségénél a szezon előtti javítási, karbantartási munkákat elvégezték (gépészeti berendezések felülvizsgálata, gépházak rendbetétele, szükséges festési, mázolási munkák elvégzése, szűrőrácsok pótlása, cseréje, vizes helyiségek felújítása, csempe- és burkolathiányok megszüntetése, parkosított területek és közlekedő utak rendbetétele). Az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége megfelelő. A medencék környezete és a pihenőterületek gondozottak, megfelelő számú hulladékgyűjtő tartályt helyeztek ki, a hulladékot rendszeresen elszállítják.

Az előző évekhez képest több helyen is terveznek éjszakai fürdőzést. Ezekben az esetekben megoldott a medencék megvilágítása, illetve a folyamatos uszodamesteri felügyelet.

Hiányosságok: zuhanyzók, burkolat, tisztaság
A leggyakoribb hiányosságok között a zuhanyzók, illemhelyek nem megfelelő állapota, a burkolatok töredezettsége, a takarítottság hiánya szerepel. Sokszor előfordul, hogy az üzemeltetési szabályzatot nem aktualizálják, az üzemnaplót nem vezetik megfelelően és kémiai biztonsági problémák is előfordulnak.

A vízminőséget tekintve nagy a különbség a régebbi típusú, töltő-ürítő és a korszerűbb, vízforgatós medencék között. A bakteriológiai vizsgálatok alapján az előbbiek 16 százaléka, a vízforgatós medencék 94 százaléka kapott megfelelő minősítést. Komoly gondot okozhat az is, ha – jellemzően a hétvégéken – lényegesen túllépik a jóváhagyott terhelési értéket, vagyis a megengedettnél többen vannak a medencében.

Veszélyes lehet a jakuzzi
A pezsgőfürdőkről fontos tudni, hogy ha azokat nem megfelelően üzemeltetik, akkor nő az ún. Legionella-fertőzés kockázata. Az elmúlt évben három, bizonyítottan ehhez köthető legionellosis járványról szerzett tudomást az ÁNTSZ. Amennyiben a területileg illetékes népegészségügyi intézet a fürdőzők egészségét veszélyeztető vízminőségi problémát észlel, haladéktalanul megtiltja az adott medence üzemeltetését és elrendeli a medence fertőtlenítését. A medence további használatát kizárólag laboratóriumi vizsgálati eredményekkel igazolt megfelelő fürdővízminőség mellett engedélyezik.

A medencék tisztaságának megőrzésében a vendégek szerepe meghatározó - hívták fel a figyelmet a közleményben. A fertőzések jó része ugyanis elkerülhető azzal, ha – a szabályoknak megfelelően – fürdőzés előtt minden esetben lezuhanyoznak és használják a lábmosót. Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa. A szülők fordítsanak gondot gyermekeikre, soha ne hagyják őket felügyelet nélkül. Felhevült testtel senki se ugorjon a vízbe - tanácsolta az ÁNTSZ.

hvg.hu