A Volán-alkalmazottak is sztrájkra készülnek

2016.02.09 18:11

Sztrájkra készülnek a volándolgozók, miután ma, a második tárgyalási fordulón is nulla százalékos béremelési ajánlatot kaptak – áll a „Volános” Szakszervezetek Együttműködési Fórumának a közleményében.

Mint közölték, a munkáltatókat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ) az alágazatban dolgozók számára a második fordulóban is 0 százalékos béremelési ajánlattal állt elő, ezt azonban a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartották, ezért a munkavállalói oldal rövid egyeztetés után megalakította a sztrájkbizottságot.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint a keddi egyeztetésen a szakmában működő érdekképviseletek fenntartották korábbi, 7,5 százalékos bérkövetelésüket és a szintén korábban megfogalmazott bérfelzárkóztatási igényüket. A szakszervezetek részéről felhívták a munkáltatói oldal figyelmét: amennyiben a következő, jövő hétfői tárgyalási napon sem mozdul el érdemben a bérfejlesztési ajánlat, akkor a sztrájkbizottság megkezdi a sztrájk előtt kötelező 7 napos egyeztetését.

Közlésük szerint a volánosokat felháborítja, hogy az ágazaton belül más közlekedési cégnél érdemben elmozdultak a tárgyalások, náluk viszont nem.

 

Sztrájk, sztrájk, sztrájk
A vasutas-szakszervezetek ugyanakkor – egyelőre – elállnak a tervezett munkabeszüntetéstől, ehhez az alapbér 2,2 százalékos emelésére, és évi kétszer 25 ezer forintos kifizetés ígéretére volt szükség. A vasúttársaságnál egyébként még a múlt héten döntött hét érdekképviselet, köztük a két legnagyobb, a VDSZSZ Szolidaritás és a Vasutasok Szakszervezete arról, hogy sztrájkot hirdetnek hétfőn, ha addig nem lesz megegyezés a bérekről.

mno.h