A WHO összehívja vészhelyzeti bizottságát a vírusmutációk miatt

2021.01.14 06:41

Az utóbbi hetekben a koronavírus két, jóval fertőzőbb variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában, és Japánban is azonosítottak egy újat, amely Brazíliából származik.

Fotó: mti.hu

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összehívja csütörtökön vészhelyzeti bizottságát – közölte a WHO szerdán este Genfben.
 
A szakértői testület ülését a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb mutációinak gyors terjedése miatt kellett a tervezettnél két héttel korábban összehívni.
 
A jelenlegi járványhelyzet megvitatása mellett terítékre kerül az oltási bizonyítványok és a vírustesztek ügye is az utazók esetében. Az ülést követően a bizottság ajánlásokat tesz közzé a WHO és a tagállamok számára.
 
Az utóbbi hetekben a koronavírus két – jóval fertőzőbb – angol, továbbá dél-afrikai variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában. Emellett Japán vasárnap jelentette be, hogy a vírus egy további mutációját azonosították, amely eredetileg a brazil Amazonas-őserdő vidékéről származhat. Egyelőre nem tudni, hogy mennyivel alacsonyabb vagy magasabb a fertőzőképessége az eddig ismert variánsoknál.
 
mti.hu