A Zöldek is tüntetni akarnak - nekik a Hejőcsabai Cementgyár nem tetszik továbbra sem

2016.02.02 18:03

Akár tüntetni is készek azok a civilek, akik a miskolci cementgyár újraindítása ellen tiltakoznak. A HCM 1890 Kft. tavaly decemberben megkapta a cementgyártáshoz szükséges környezethasználati engedélyt, egy civil munkacsoport viszont fellebbezett a kormányhivatal döntése ellen. Azt mondják azért, mert Miskolcon a gyár nélkül is elég koszos a levegő, de aggódnak a tervezett hulladékégetés miatt is. A cég írásos válaszában az áll: a civilek kapufát lőttek, mert az általuk felkért szakértő szerint is megfelelnek minden előírásnak.

A hejőcsabai cementgyár megkapta a környezethasználati engedélyt

Létrejött egy civil munkacsoport, amit miskolci értelmiségiek hoztak létre. A tagok között ügyvéd, orvos, mérnök és természetvédő is van. Azt mondják azért fogtak össze, hogy megakadályozzák a gyár újraindulását.

Több mint 2050 aláírást gyűjtöttek össze. Azért gyűjtötték őket, hogy felhívják a figyelmet a környezetszennyezés veszélyére. A munkacsoporthoz, a közeli Kistokaj polgármestere is csatlakozott. Ambrus Gyöngyit, a csoport más tagjaival együtt, a gyár tulajdonosa egy korábban megjelent újságcikkben leírtak miatt, rágalmazásért beperelte. Most bíróságon van az ügy, ítéletet még nem hirdettek. Ha a polgármester elmarasztalnák, az akár a mandátumába is kerülhet.

- Az kétségtelen tény hogy nagyon magas a légszennyezettsége, érinti a településünket. Úgy gondolom, hogy ha ma Magyarországon nem lehet véleményt nyilvánítani egy polgármesternek akkor nagyon nagy baj van - mondta Ambrus Gyöngyi.

A civilek szerint nem lenne szabad engedélyt adni olyan tevékenységre, ami tovább rontja a miskolci levegőt, ráadásul szerintük évente több mint 50 000 tonna hulladékot is készülnek égetni a hejőcsabai üzemben. Ezért fellebbeztek a kormányhivatal döntése ellen. F. Nagy Zsuzsa azt mondta: készek tüntetni is.

- A civil nyomásgyakorló eszközökkel, közleménnyel, aláírásgyűjtéssel és várhatóan demonstrációval is föl fogunk lépni a véleményünk nyilvánosságra kerülése érdekében - mondta F. Nagy Zsuzsanna, a Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport kapcsolattartója.

Az ügy kapcsán kerestük a cementgyárat tulajdonosát is. Nyilatkozni nem akart, a cég kommunikációjáért felelős cég viszont közleményt küldött. A közleményben azt írják: kapufát lőttek az újraindítást ellenző civilek, mert az általuk felkért szakértő szerint, a cég által vállalt határértékek megfelelnek a z előírásnak, ami egyébként a fele a hazai normának. A közleményben arról is írnak hogy a technológia porterhelése nem jelentős, és Miskolc egyébként is magas porterhelését érdemben nem befolyásolja.

minap.hu