10-20 forinttal drágulhat egy csésze kávé

2015.02.15 15:33

Valószínűleg drágulni fog a kávé az automatákban, és csökkenni is fog a gépek száma a NAV új rendelete miatt. Az adóhivatal ugyanis az elektronikus kasszákhoz hasonlóan összekötné az automatákat saját szervereivel.

A NAV az online kassza rendszeréhez hasonlóan akar majd rálátni az automaták forgalmára, ezért a cégeknek minden gépbe olyan eszközt kell majd szerelniük, ami folyamatosan küldi a forgalmi adatokat az adóhatóságnak - írja az Index.

Március 31-ig minden egyes automatát be kell jelenteni az adóhatóságnak. A regisztráció gépenként 30 ezer forintba kerül majd. Első körben háromezer forintot kell kifizetni március 31-ig, a maradék 27 ezret pedig az év végéig kell elküldeni a NAV-nak.

A cégek többségének akkora teher lesz a minden automatára vonatkozó regisztráció, az adatszolgáltató egységek beszerzése és a havi adatdíj költsége, hogy érezhetően drágulhat majd az automatákban kapható kávé és kevesebb helyen lesznek majd automaták, mert a cégek kénytelenek lesznek a kevésbé nyereséges gépek visszavonásán spórolni.

Az egyik, automatákat üzemeltető cég vezetője azt mondta, hogy egy közepesen frekventált helyen minimum tíz-húsz forinttal tervezik megemelni a kávé árát.

Olyan cég is van, ahol nem tudják még, hogy lesz-e szükség áremelésre, de az euróárfolyam romlása sem kedvez a cégeknek, ezért valószínű, hogy ezek a cégek is továbbhárítják a fogyasztóra a költségeket.

penzcentrum.hu