10-es skálán 2-es a magyarok egészségtudatossága (+videó)

2019.10.31 06:06

Szinte minden, még a gyümölcslevek és müzliszeletek is tartalmaznak cukrot – mondta el a táplálkozási tanácsadó az ATV Start című műsorban. Petri Nóra azt is hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan a magyarok egészségtudatossága is alacsony szinten van.Egy kormányzati javaslat szerint jövőre az édes termékek után akkor is meg kellene fizetni a Népegészségügyi Termékadót, vagy ismertebb nevén a chipsadót, ha azok kizárólag édesítőszert tartalmaznak – számoltunk be korábban 
 
A javaslat több új terméket is bevon az adó hatálya alá, például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket.
 
Ezzel kapcsolatban a táplálkozási tanácsadó azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy ő maga már nem fogyaszt édesítőszert tartalmazó termékeket, és azt is fontosnak tartja, hogy a felnövekvő generáció megtanulja: a szervezetünknek nincsen szüksége hozzáadott cukrokra. A KSH adataiból kiindulva egyébként nem igazán változtak a fogyasztási szokások a chipsadó bevezetésével sem.
 
Petri Nóra azt is hozzátette, hogy pár éve egészségfejlesztési irodákat hoztak létre regionálisan, de szerinte kevés az erre nyitott ember. Közben – tette hozzá – a gyártók is változtattak az élelmiszerek összetételén, növelték a rosttartalmat és csökkentették a zsír-, só-, és cukortartalmat. Az új rendelkezés erre is hatással lesz, miután még jobban belekényszeríti majd a gyártókat, hogy csökkentsék ezeket.
 
Megkülönböztethetünk természetes és mesterséges édesítőszereket – folytatta a táplálkozási tanácsadó. Az utóbbit nem tartja jónak, mert a szervezet nem tud vele mit kezdeni. Emellett az is „gyönyörű legenda”, hogy a barna cukor jobb, mint a fehér, csakhogy a szervezetünk nem tudja ezt megkülönböztetni. Petri Nóra szerint már kisgyermekkorban meg kellene tanulni, hogy mik az egészséges ételek, szénhidrátok, fehérjék. A szakember ezt a közoktatási rendszerbe is beépítené. Emellett a gyümölcslevek és müzliszeletek is tartalmaznak hozzáadott cukrot. Végül azt is elárulta, hogy a magyar emberek egészségtudatosságát egy tízes skálán kettesre értékelné jelenleg.
 
atv.hu