10 kérdés, 10 válasz az autóhitelek forintosításáról

2015.09.19 15:06

Varga Mihály benyújtotta az Országgyűlésnek a devizában ragadt autóhitelek és a személyi kölcsönök forintosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyből kiderülnek a forintosítás pontos részletei.

A kamatszint nem emelkedhet, a hiteleket pedig egységesen annuitásos (vagyis egyenletes törlesztéssel rendelkező) tartozásokká alakítják át. Ahogy a bankszövetség korábban jelezte, a fizetési hátralékok után valóban nem jár a jól fizetőket teljes egészében megillető, frankonként közel 31 forintos árfolyamkedvezmény.

1. Mikor történik meg a forintosítás?
A szerződés módosításának a hatálya a 2015. novemberi törlesztési napig, de legkésőbb 2015. december 1-jéig visszamenőleg áll be. A forintosításról szóló tájékoztató levelet december 15-éig adják postára a hitelezők.

2. Mennyi lesz a forintosítási árfolyam?
A megmaradt frankhiteleket 287,2 forintos, az euróhiteleket pedig 309,2 forintos árfolyamon számítják át forinthitelre. A forintosítás mellett elengedik azonban a tartozás egy részét is úgy, hogy azonos legyen a ténylegesen érzékelt forintosítási árfolyam a jelzáloghitelesekével.

3. Mekkora az elengedés mértéke, illetve a ténylegesen érzékelt forintosítási árfolyam?
Frank esetében csaknem 31 forint a különbség, vagyis a ténylegesen érzékelt forintosítási árfolyam náluk 256,5 forint lesz. Az euróhiteleseknél ez az árfolyam 309,0 forint, tehát náluk nem lesz nagy elengedés.

4. Ki engedi el pontosan a hiteltartozás egy részét?
Természetesen a hitelezők (általában bank vagy lízingcég), amelyek az elengedett összeg felét leírhatják a 2016-os adójukból. Így valójában az elengedés felét állják a hitelezők, felét pedig a költségvetés, ami nagyjából 15-15 milliárd forintot fog jelenteni.

5. Mi lesz a kamatokkal?
A törvényjavaslat alapján nem nőhetnek, ami a gyakorlatban általában valószínűleg változatlan kamatszintet fog jelenteni az ügyfelek számára.

6. Mely hiteleket nem forintosítják?
Azokat a jelzáloghiteleket, amelyeket nem akartak forintosítani az ügyfelek. Emellett a hitelkártya-, folyószámla- és lombardhitelek is maradnak devizában, náluk nincs ennek nagy jelentősége.

7. Mi lesz a nem fizetőkkel?
Az ő hitelüket is forintosítják, de a devizában nyilvántartott késedelmes követelés forintra váltásához nem kapcsolódik a 2. pontban említett elengedés, tehát érdemes mielőbb rendezni a tartozást, ha még lehet.

8. Mi lesz azokkal, akiknek halasztott tőketörlesztésű a hitelük?
A forintosításhoz az ő esetükben egy másik változtatás is kapcsolódik: a forintosítást követően egyenletes törlesztésű, vagyis annuitásos hitelük lesz. Ez futamidő-változással járhat.

9. Mennyivel nőhet a törlesztőrészlet, ha annuitásossá alakítják a hitelt?
Legfeljebb 15%-kal, kivéve, ha a teljes futamidő (pl. az átalakítás miatt) már elérte a 12 évet. 25%-nál azonban semmiképp sem lehet magasabb a törlesztőrészlet növekedése, ilyenkor inkább a futamidő nőhet meg.

10. Mi van, ha valaki nem kér a hitelszerződés módosításából?
Ha valaki nem akarja, hogy forintalapú legyen a szerződése, vagy más ok miatt nem kér az egészből, a tájékoztató levél kézhezvétele után 30 napig kérheti a hitelezőjénél a szerződésmódosítás mellőzését.

portfolio.hu

 

—————

Vissza