100 éves lett az ország legidősebb színésznője

2015.03.14 19:55

Magyarország legidősebb színésznője még ma is aktív, nemzeti ünnepünk pedig duplán nagy nap a számára, hiszen március 15-én tölti be a száz évet.

Gyulányi Eugénia Éva (100) azonban még ezen a napon sem pihen, munkával ünnepel: verset mond a Dísz téren. – Pódiumra bármikor ki tudok állni legalább harminc-negyven verssel, de egyszeri átolvasás után akár százzal is – vágta rá a kérdésre, hány verset tud a mai napig fejből.

– A születésnapomon is elmondok egyet. Meghívtak a várba az ünnepségre, és a Dísz téren elszavalom Ábrányi Emil Él a magyar! című versét. Az-után majd egy étteremben gyűl össze a rokonság és a barátok, még Ausztráliából is jönnek, hogy felköszöntsenek – sorolta terveit Eugénia.

 Édesanyja, Bátori Elza a Kolozsvári Nemzeti Színház primadonnája volt, édesapja, Csapó Jenő bonviván. – Nem is volt kétséges, hogy én is ezt a mesterséget választom, csaknem nyolcvan évvel ezelőtt, 1937-ben szereztem diplomát! – mesélte az idős színművész.

– Kezdőként a Nemzeti Színházhoz kerültem ösztöndíjasként, majd több vidéki színházban léptem fel. 1958-ban lettem az Állami Déryné Színház tagja 1972-ig, ekkor vonultam nyugdíjba – foglalta össze pályáját  a művésznő.

 – Egyszer a hangszálgyulladást kapott Ruttkai Éva helyett kellett a Nemzeti Színházban beugranom A néma leventében. Milyen a sors, fél évszázaddal később, a róla elnevezett színházba hívtak meg kilencvenhét évesen egy szerepre – árulta el Gyulányi Eugénia Éva, akinek vitalitását jól jellemzi az is, hogy nyugdíjazása után az angol, az amerikai és a francia követségen aerobikot kezdett tanítani.

blikk.hu
Temesi László