14 milliót nyúlt le a halott nevében

2014.12.06 05:25

Ha valaki 25 éven keresztül felveszi egy elhunyt ember nyugdíját, arra talán szó sincsen, pedig éppen ezt tette I.-né Sz. Mária (55).

A csalásra csak néhány hónappal ezelőtt derült fény. Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi igazgatósága nyomoz. Mint kiderült, a két és fél évtized alatt Mária közel 14 millió forintot vett fel, tudva, hogy az nem az ő pénze.

A történet szálai 1989. október 5-ig érnek, amikor Vass Gábor (†50) tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az akkori Fővárosi Tanács szociális osztálya azonban még ugyanebben a hónapban hivatásos gondnoknak kirendelte I.-né Sz. Máriát a már elhunyt Vass Gábor mellé.

Ettől kezdve minden hónapban jött a pénzes postás, és hozta annak a férfinak a nyugdíját, akiről a kirendelt gondnok tudta, hogy nem él. A csaló azonban lebukott, mert valakinek a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál feltűnt a dolog. Ők jelentették, és megindult a nyomozás, amelyben az asszonyt már ki is hallgatták gyanúsítottként.

– Elképzelhető, hogy az eljárás végén a teljes kárt meg kell majd térítenie az asszonynak, de jelenleg a nyugdíjfolyósítónak csak 2000 januárjától van jogosultsága visszakérni a kifizetett pénzt. A korábbi bizonylatok ugyanis már nem fellelhetők – árulta el forrásunk, hozzátéve: a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság azonnal visszakövetel 4 millió 673 ezer forintot.

Úgy tudjuk, hogy a Buda előkelő részén lakó, háromgyermekes asszony rokkantnyugdíjas, szomszédai szerint oxigénpalackkal lélegzik. A nő elzárkózott a nyilvánosságtól. A NAV sajtóosztálya közölte: mivel konkrét adózó ügyére kérdeztünk rá, nem áll módjukban válaszolni.

----------------------------------------------------------------------

Megúszhatja, ha visszafizeti

„Az ilyen és ehhez hasonló esetekben a nyugdíjfolyósítónak büntetőeljárást kell kezdeményeznie az ellen a személy ellen, aki jogosulatlanul veszi fel a nyugdíjat” – közölte Szőke Lovas Zsuzsa, az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet szóvivője. Információnk szerint tucatnyi ilyen ügyre derül fény évente. Dr. Lichy József ügyvéd szerint a vádemelés pillanatáig megtéríthető a kár, s így az elkövető mentesülhet a felelősségre vonás alól. A jogosulatlanul folyósított nyugdíj teljes összegét nem követelhetik vissza, mindössze az elévülési időn belüli részét, vagyis öt évre visszamenőleg.

blikk.hu